Pátek, 29. března 2024

Bulharsko: Starověké památky, skalní kláštery a překrásná příroda

Když se řekne Bulharsko, většina z nás si vybaví relativně levnou dovolenou u Černého moře. Tato země však nabízí mnohem více možností.
Bulharsko: Starověké památky, skalní kláštery a překrásná příroda

Výlety po památkách UNESCO jsou jednou z nich. Bulharsko má na Seznamu světového a kulturního dědictví celkem 9 památek, 7 kulturních a 2 přírodního charakteru. Všechny byly pod patronát UNESCO zapsány mezi lety 1979 a 1985. V dnešním prvním díle se zaměříme na čtyři bulharské památky, zapsané na Seznam v roce 1979.

Bojanský kostel, skládající se ze tří budov, můžete navštívit v bulharském hlavním městě Sofii. Východní kostel byl založen v 10. století, ve 13. století pak rozšířen vladykou Kalojanem, který zároveň nechal vedle původního kostela postavit další, dvoupatrovou stavbu. Překrásné fresky z roku 1259, jež zdobí tento kostel, patří mezi nejvýznamnější středověké malby. Třetí kostel zde byl vystavěn až na počátku 19. století. Celá památka je jedním z nejzachovalejších příkladů východoevropského středověkého umění.

 

Madarský jezdec je skalní reliéf vytesaný na 100 metrů vysokém útesu, blízko vesnice Madara v severovýchodním Bulharsku. Představuje rytíře bojujícího se lvem. Madara byla posvátným místem za První bulharské říše, předtím, než Bulharsko přijalo křesťanství v 9. století. Nápisy vedle reliéfu popisují události, jež se odehrály mezi lety 705 až 801. Ve skalách je několik jeskyní, které byly podle archeologů osídleny už v době kamenné.

 

Památka s názvem Skalní kláštery v Ivanovu se nachází také v severovýchodním Bulharsku, v údolí řeky Černi lom v rezervaci Rusenski Lom, nedaleko od vesnice Ivanovo. Zde se ve 12. století usídlili první poustevníci a v průběhu 12 . až 14. století zde vznikl celý komplex klášterů, kostelů a kaplí, z nichž některé jsou vybudovány v jeskyních. Díky finanční podpoře bulharských carů a mnoha šlechticů mohly být v průběhu 13. a 14. století zdejší stavby vyzdobeny díly mnoha významných umělců. Zejména fresky ze 14. století dokazují výjimečně pokročilou úroveň jejich tvůrců patřících k tzv.Tarnovské malířské škole.

 

Thrácká hrobka v Kazanlaku byla objevena až v roce 1944, avšak její původ sahá do helénistické doby, zhruba do 4. století př.n.l. Nachází se blízko Sevtopole, kdysi hlavního sídla významného thráckého krále Sefta III. Ruiny starověkého města byly za komunismu zatopeny vodou z nedaleké přehrady. Hrobka je vyzdobená freskami znázorňujícími thrácké pohřební rituály a thráckou kulturu. Tyto fresky patří mezi nejzachovalejší bulharská umělecká díla z helénistické doby.

 

Příště se seznámíme se zbývajícími pěti památkami UNESCO v Bulharsku.

Podívejte se na jedinečné letecké snímky Bulharska! 

Foto: Wikipedia

Autor: Kateřina Suková

http://cestovani.atlas.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů