Úterý, 19. března 2024

Noemova archa je pojistkou planety

Noemova archa je pojistkou planety
Normálně tu žije víc ledních medvědů než lidí, včera se ale do nejseverněji položeného města na světě sjeli prominentní hosté. Ve dvoutisícovém Longyaerbyen na souostroví Špicberky, tisíc kilometrů od severního pólu, se včera otevřela unikátní banka, jejímž úkolem není nic menšího než v případě potřeby zachránit planetu.

Norská vláda hluboko ve vnitřnostech ledové hory vybudovala novodobou Noemovu archu. Místo, kde se včera začala ukládat semena všech rostlin, které v současné době na Zemi existují. Ve třech ledových komnatách, kde je osmnáct stupňů pod nulou, by mohly některé druhy rostlin přežít tisíc, některé i desítky tisíc let. "Tohle je pojistka planety pro případ, že by bylo nutné začít znovu od začátku," řekl včera norský premiér Jens Stoltenberg během otevíracího ceremoniálu ledového sejfu.

Rajská zahrada v ledu

Stoltenberg společně s prezidentem Evropské komise José Manuelem Barroso, oba oblečení v červených oteplovačkách ozdobených norskými vlajkami, přinesl do ledové kobky kontejner s prvními vzorky: různými druhy rýže ze 104 zemí světa.

Do ledového trezoru by postupně mělo být umístěno 4,5 milionu vzorků rostlin, což představuje asi dvě miliardy semen. Půjde o nejpestřejší rostlinnou genovou banku na světě. Seznam vzorků, které v ní budou schované, bude dostupný také na internetu.

Prioritu při ukládání mají ty rostlinné druhy, kterým hrozí vyhynutí nebo se vyskytují na místech válečných konfliktů nebo častých živelních katastrof, jako jsou záplavy nebo hurikány. Tedy zejména rostliny z Asie a Afriky. Pokud dojde k vyhynutí nějakých rostlinných druhů, mohou být vzorky z norské genové banky použity k jejich obnově. Stejně tak mají sloužit jako pojistka pro obnovu k životu nezbytně nutné produkce potravin, v případě celoplanetárních katastrof, ať už přírodních nebo způsobených lidmi. "Někdo tomu říká Noemova archa, někdo kobka soudného dne, podle mě bychom tomu také mohli říkat Ledová rajská zahrada. A také náš záchranný plán pro nejhorší situace," řekl prezident Evropské komise Barroso.

K třem sálům ledového trezoru, které jsou vybudovány v jeskyni sedmdesát metrů pod vrcholkem hory, vede stodvacetimetrový tunel a chrání je přísná bezpečnostní opatření.

Nejbezpečnější místo

Dostat se k nim dá jen přes čtvery dveře, každé se otevírají jiným bezpečnostním kódem. Přístup mezi regály také hlídají detektory pohybu a skenery, které kontrolují obsah každé krabice, která je vnášena dovnitř. Každá z místností je chráněná vrstvou stále zamrzlé půdy.

A i v případě, že by se naplnily nejhorší scénáře globálního oteplování, měla by podle projektantů ledového sejfu semena vydržet použitelná minimálně dvě stě let.

"Tohle je jedno z nejbezpečnějších míst na světě," řekl Cary Fowler, výkonný ředitel The Global Diversity Crop Trust, který má celý projekt na starost. Podle Fowlera by měl být trezor schopen přestát každou přírodní katastrofu. Projekt financuje norská vláda. Vybudování trezoru stálo padesát milionů norských korun (téměř sto šedesát milionů korun českých).
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů