Čtvrtek, 28. března 2024

Hostašovům sadům v Klatovech se vrátí původní podoba

Hostašovům sadům v Klatovech se vrátí původní podoba
Klatovy  

Původní vzhled a koncepci chtějí vrátit Klatovy historickým Hostašovým sadům. V nejbližší době se proto radnice chystá k jejich rozsáhlé obnově. Úpravy také pomohou znovu obnovit výhled na některé historické dominanty centra města, jako je bašta, polookrouhlice a klášter Konfederace školních sester. Pokud se podaří zajistit peníze, během dvou let by se mělo zarostlé a neudržované místo změnit v otevřenou, příjemnou plochu vybízející k odpočinku a relaxaci. 

Celkové náklady na projekt, který kromě sadových a parkových úprav počítá mimo jiné také s položením nových rozvodů, přestavbou cest a instalací laviček, jsou kolem 5,8 milionu korun. Klatovy nyní celou částku uvolnit nemohou, proto se město pokusí dosáhnout na dotace a granty.

Klatovy
Klatovy  

Velká část současné zeleně v sadech umístěných mezi vnitřním a vnějším opevněním někdejšího královského města narušuje původní koncepci. Rostou tam nepřehledné skupiny smrků a jalovců, v centru parku kdysi vznikla betonová požární nádrž, která se později jen zasypala a osázela. To vše by se mělo při obnově odstranit.

Podle plánu budou sady pojaté jako otevřený travnatý prostor. Trávníky budou lemovat nízké živé ploty ze stálezelených keřů. Svoje místo tam najdou trvalky a zajímavé kvetoucí stromy, u nichž nehrozí, že časem opět zakryjí stavební dominanty. Počítá se s tím, že s vykácením asi 30 dřevin s vysazením celkem osmdesáti. Budou mezi nimi například červené buky. Nevzhledné asfaltové cestičky nahradí mlatové stezky, nově se položí elektrosítě. Některé části dostanou nové nasvícení a park doplní desítky nových laviček.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů