Pátek, 29. března 2024

Ekologové zachránili před japonskými velrybáři na 500 kytovců

Ekologové zachránili před japonskými velrybáři na 500 kytovců

Sydney (Austrálie) - Ekologická organizace, která se už několik měsíců snaží v Antarktidě bránit japonským velrybářským lodím v jejich činnosti, podle svých odhadů takto zachránila nejméně 500 kytovců. Informovala o tom dnes agentura AFP.

"Udělali jsme vše, co jsme v této sezoně mohli, a byl to docela velký úspěch. Myslím, že jsme zachránili život více než 500 velryb," prohlásil zástupce hnutí Sea Shepherd (Mořský ovčák) Paul Watson.

Kvůli nedostatku paliva se dnes loď organizace, nazvaná po známém australském lovci krokodýlů Steve Irwin, vydala zpátky k australským břehům. "Teď nemáme na výběr, musíme z Antarktidy odjet. Zbývá nám paliva tak akorát na návrat do přístavu," vysvětlil Watson.

Plavidlo uskutečnilo v posledních měsících dvě výpravy, aby zabránilo japonským velrybářům v lovu kytovců v antarktických vodách. Několikrát se s nimi dokonce posádka střetla. Například v lednu ekologové pronikli až na jejich plavidlo, kde pak byli dva dny zadržováni. A minulý týden na velrybářskou loď vrhli žluklé máslo, na něž Japonci odpověděli ohlušujícími granáty - ty vydávají jen silný zvuk.

Mezinárodní velrybářská komise minulý týden postup ochranářů odsoudila a varovala před "nebezpečnými akcemi, které ohrožují bezpečnost na moři". Watson to odmítl.

"Zatímco oni v Londýně o velrybách mluvili, my jsme byli tady a velryby jsme chránili. Takže nás mohou odsuzovat,..., ale já si myslím, že jsme posloužili našim klientům, totiž velrybám co nejlépe jsme mohli; a život každé velryby, který jsme zachránili, je pro nás vítězstvím," řekl Watson.

Japonsko tvrdí, že velryby loví kvůli vědeckému výzkumu, avšak jejich lov má pro něj čistě komerční účely - ulovení kytovci končí na jídelníčcích japonských restaurací. Fakticky tím porušují mezinárodní moratorium na lov kytovců, které je v platnosti už od roku 1986.

Letošní sezona končí za necelé dva týdny.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů