Pátek, 19. dubna 2024

Ochránci přírody vyhlásili soutěž Strom Žďárských vrchů

Ochránci přírody vyhlásili soutěž Strom Žďárských vrchů

Pilotní ročník dvoukolové soutěže Strom Žďárských vrchů vyhlásil Český svaz ochránců přírody a Správa Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Až do 22. dubna, kdy se slaví Den Země, mohou lidé nominovat stromy ze svého okolí.

Koncem dubna došlé nominace vyhodnotí odborná porota, která vybere desítku nejvhodnějších kandidátů na Strom Žďárských vrchů 2008. Vybrané stromy se budou ucházet o přízeň veřejnosti v navazujícím druhém kole soutěže, které bude vyhlášeno začátkem května a skončí koncem června. Poté budou vyhlášeni vítězové soutěže - strom, který získá největší počet hlasů a pro který bude následně zpracován odborný arboristický posudek, a výherci publikací a DVD o památných stromech z řad účastníků obou kol soutěže.
Nominace musí obsahovat druh stromu, případně konkrétnější popis stromu - stáří, výška, obvod, charakteristické znaky nebo fotografii; co nejpřesněji popsané místo, kde strom roste; jméno a příjmení navrhovatele a kontakt - telefon, email nebo poštovní adresu - tyto údaje nebudou zveřejněny, budou sloužit výhradně pro potřeby vzájemné komunikace a přivítány budou příběhy, které se ke stromu vážou, a jiné doplňující informace.
Do hodnocení budou zařazeny stromy, které rostou na území Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy, ať už na veřejném nebo soukromém pozemku, které jsou přístupné a které jsou výjimečné svým vzhledem či velikostí.
Nominace je možné doručit poštou (Ing. Bystřický, Správa CHKO Žďárské vrchy, Brněnská 39, 591 01 Žďár nad Sázavou), emailem (csopzdar@csopzdar.cz) nebo osobně (podatelna Správy CHKO, adresa viz výše; mimo pracovní hodiny je možné nominaci vhodit i do poštovní schránky u vchodu do budovy Správy CHKO).
Soutěž Strom Žďárských vrchů 2008 je součástí projektu Stromy lidem, lidé stromům, který je financován v rámci projektu "Síť vzdělávacích a informačních center v CHKO ČR" Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Více informací o akcích Českého svazu ochránců přírody i o probíhajícím projektu najdete na webové stránce www.csopzdar.cz.
Eva ŠINKOVSKÁ
http://regionalist.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů