Pátek, 26. dubna 2024

Češi míří na severní pól. Slavnou cestou Messnera

Češi míří na severní pól. Slavnou cestou Messnera
Dvě stě kilometrů v arktickém mrazu, na lyžích a se saněmi na popruzích. Jako vůbec první Češi vyrážejí v sobotu režisér Petr Horký a zkušený polárník Miroslav Jakeš na severní pól cestou, kterou před nimi prošel slavný horolezec Reinhold Messner. Na severní točnu chtějí dorazit 13. dubna.

Pokud se výprava vydaří, byl by Horký šestým Čechem, kterému se podaří dobýt severní pól. Tím prvním byl v roce 1993 právě polárník Miroslav Jakeš.

"V mládí jsem hltal verneovky, tohle je tedy splnění klukovského snu," říká Horký, který během expedice plánuje natočit dokumentární film.

Mráz, medvědi, Cimrman

"Se svým parťákem se setkám až na Špicberkách, odkud se přesuneme na ruskou polární stanici Barneo. Zde bych se chtěl zdržet tři dny a natočit, jak se na ní žije," popisuje režisér.

Z polární stanice je helikoptéra přiblíží na vzdálenost dvě stě kilometrů od pólu. Pak už je čeká jen bílá mrazivá poušť s teplotou vzduchu okolo minus čtyřiceti a pohybující se ledové kry. "Pohyblivý led je jedno z velkých nebezpečí. Poslední dva Češi, kteří tam byli, Standa Bartůšek a před ním Václav Sůra, si bohužel zaplavali. Doufám, že já ne," říká Petr Horký.

Na polární expedici se dokumentarista, který má za sebou například už natáčení tygřích žraloků či vybuchující sopku Merapi na Jávě, připravoval dva a půl roku.

"Od loňského listopadu jsem pravidelně běhal a plaval. Žádné extrémní otužování jsem ale nepodstupoval. Musíte na to mít psychicky, a to já doufám mám," podotýká Horký. Podobnou extrémní cestu v mrazu si už jednou zkusil. A to když s Miroslavem Jakešem přešli severonorskou plošinu Hardangervidda.

"Vím, jak se mám chovat. Hlídat si oblečení, nepromrznout. A také jak stavět stan ve větru, což v tomhle extrému může trvat i hodinu místo deseti minut. Když vám něco z něj ulétne, jste v Arktidě odepsaní."

Nebezpečím mohou být i lední medvědi. "Bereme si s sebou pušku. I když je pravda, že je v Arktidě menší pravděpodobnost, že na medvěda natrefíte. Pokud tam ale bude, rozhodně bude hladový."

Spojení se světem budou mít oba muži přes satelitní telefon.

"V případě nouze jsme napojeni na stanici Barneo. Z té pro nás také přiletí helikoptéra, až budeme na pólu. Tady také slavnostně zakopeme DVD s divadelní Cimrmanovskou hrou Dobytí severního pólu."

Cestu a jídlo Horký plánoval nejen s odborníky, ale také s lékaři. "Já si beru i sladké oříšky a uzené, protože jídlo je v tom mrazu jediný jasný záchytný bod, na který se těšíte."

Po návratu z expedice, jež vyjde asi na 600 tisíc korun, má vzniknout dokumentární film.

"Povezeme s sebou 18 kilo techniky. Dlouho jsme přemýšleli, jak to uchráníme před mrazem. Přítelkyně mi na kamery ušila speciální kožíšky."

Expedice má také vědecký rozměr - globální oteplování. "Dočetl jsem se, že podle vědců tam nebude do deseti let možné dojít suchou nohou, tak jsem řekl, že to chci natočit," dodává Petr Horký.

A jeho další výzva? Po severním pólu to prý bude Antarktida a jižní pól.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů