Čtvrtek, 28. března 2024

Ochránci přírody: pomozte nám zabránit vykrádání hnízd dravců

Ochránci přírody: pomozte nám zabránit vykrádání hnízd dravců

Každý rok probíhá od dubna do června strážení hnízd ohrožených sokolů stěhovavých ve volné přírodě. Vykrádání hnízd, bezohlední turisté nebo horolezci nerespektující zákazy představují pro kriticky ohrožené dravce velké nebezpečí. Cílem Akce Falco, která je organizovaná Klubem ochrany dravců a sov při sdružení Děti Země, je chránit hnízda vzácných dravců před vykradením překupníky. Organizátoři akce proto hledají zodpovědné dobrovolníky, aby i letos byla Akce Falco úspěšná a ohrožení sokoli mohli nerušeně vyvést svá mláďata.

Skupiny dobrovolníků střídající se pod hnízdem v týdenních turnusech se snaží zabránit bezohlednému chování vykradačů, turistů i horolezců. Každý rok se tak daří přispět k vyvedení několika mláďat, která by jinak byla rodiči opuštěna nebo skončila v rukách překupníků. Díky úsilí mnoha dobrovolníků se za osmnáct let trvní této akce podařilo zachránit více jak sto vzácných dravců, kteří by jinak zahynuli nebo přišli o svou svobodu. Dobrovolníci se mohou už nyní hlásit u Josefa Vrány na e-mailové adrese akcefalco@email.cz či telefonu 602 138 787.

Klub ochrany dravců a sov při sdružení Děti Země, který každoroční hlídání hnízd organizuje, je skupina lidí, kterým není lhostejný osud ohrožených dravců a sov. "Uvědomujeme si naléhavost současné situace a rozhodli jsme se společně tento neutěšený stav změnit. Ve svých programech a projektech se snažíme vytvářet podmínky pro návrat dravců a sov do naší krajiny, chránit jejich hnízda v době hnízdění a změnit postoj veřejnosti k nim. Rádi mezi sebou uvítáme každého, komu není osud dravých ptáků lhostejný a chce se zapojit do jejich ochrany," uvádí organizace.

V roce 1990 se rozhodla skupina ochránců přírody učinit přítrž nezákonnému vybírání mláďat vzácných dravců. Tehdy se několika desítkám dobrovolníků podařilo před vykradením uhlídat jediné hnízdo rarohů velkých, ostatní nestřežená hnízda byla ve sledované oblasti vykradena. Skupina lidí, která se sešla na Akci Falco (tak ji nazval jeden ze strážců), se již nedokázala rozejít, a tak vznikl Klub ochrany dravců a sov, který našel svůj prostor v ekologickém sdružení Děti Země (KODAS DZ).

Akce Falco se stala jednou z nejdůležitějších činností Klubu. Během dalších let se podařilo uhlídat před překupníky zvířat a rušením návštěvníky přírody několik desítek mláďat rarohů velkých, sokolů stěhovavých a orlů královských v ČR a na Slovensku. Žádné ze střežených hnízd nebylo vykradeno. Postupně se činnost KODAS DZ rozšířila o další projekty.

Děti Země - Klub ochrany dravců a sov

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů