Pátek, 19. dubna 2024

Louka - založení přírodní louky s planými rostlinami

Louka - založení přírodní louky s planými rostlinami

Odstraňte drn! V případě stávajícího trávníku s bujnými konkurenčními travami, jako je jílek vytrvalý, bude možná nutné odstranit drn, aby měly plané rostliny šanci přežít. Dejte pozor, abyste s ním neodstranili i vrchní vrstvu zeminy. Louku nebudete sekat tak často jako klasický trávník, proto je u ní odstranění plevelů před jejich vysemeněním ještě důležitější.

Snižte úrodnost půdy Před výsevem planých rostlin neaplikujte po dobu alespoň jednoho roku žádné hnojivo ani neodstraňujte posekanou trávu. Tak připravíte zeminu na návrat do přírodnějšího stavu.

Získejte náskok Zasaďte na jaře nebo na podzim několik planých rostlin předpěstovaných v květináčích. Oživí louku, zatímco budou vysetá semena klíčit.

Osetí louky Použijte některé jemné trávy, například psinečky nebo kostřavy, které nebudou konkurovat lučním květinám. Rozhoďte počátkem podzimu na louku směs semen planých rostlin, nebo, žijete-li v chladné oblasti, počkejte do jara, abyste jim zaručili nejlepší možný začátek.

Záleží na stanovišti Volba druhů květin záleží na tom, zda je vaše louka ve stínu nebo na slunci nebo je-li vlhká či sušší. Na otevřeném slunném místě vysejte kopretiny, zvonky, máky, hlaváče polní a chrpy. Na vlhkých místech by mohly růst vstavače, kohoutky a tužebníky.

Údržba louky I když vaše louka vypadá přirozeně, přesto vyžaduje pravidelnou péči, například odstraňování jakýchkoli vytrvalých plevelů. Nejlepší je sekat na jaře kvetoucí louku až po polovině léta, aby se rostliny mohly vysemenit. V létě kvetoucí louku byste měli sekat na počátku podzimu a na jaře na začátku růstu. Nechte v létě a na podzim pokosené rostliny chvíli ležet, aby se mohly vysemenit ještě dřív, než seno sklidíte, naopak ihned odkliďte rostliny pokosené na jaře.
- Při sekání přírodní louky nezapomeňte, že nesmí být posekaná tak nakrátko jako klasický trávník. Ideální výška by měla být kolem 8–10 cm. Pokud není možné vaši sekačku na tuto výšku nastavit a pokud nejde o příliš rozlehlou plochu, můžete zkusit tradiční metodu – kosu nebo srp.

Ukázka textu z knihy Tajemství dědečkovy zahrady
Reader’s Digest Výběr
Pasáž Na Poříčí 10
110 00 Praha 1
www.vyber.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů