Úterý, 23. dubna 2024

Ochránci přírody chtějí v Českém lese vysazovat tisy červené

   Ochránci přírody chtějí v Českém lese vysazovat tisy červené

Přimda (Tachovsko) -- Správci Chráněné krajinné oblasti Český les by chtěli během několika let vysázet až 14 000 tisů červených. Silně ohrožený druh dřeviny zde kdysi nebyl vzácností, dosvědčuje to i řada místních jmen odvozených od jeho názvu. Dnes zde ale rostou už jen jednotlivci. V Česku je nyní tis známý spíše jako okrasná parková a zahradní dřevina, v lesích v celé republice přežívá už jen do 20 000 exemplářů tohoto dlouhověkého stromu, řekl ČTK Jiří Kadera se správy chráněné oblasti.

"V minulosti zde přitom poměrně běžně rostl. Jeho tvrdé a pružné dřevo bylo velmi ceněné a z prostoru západních Čech se vyváželo až do Anglie například na výrobu luků," popsal. Jeho postupné mizení z lesů zavinilo holosečné lesní hospodaření, lesní pastva a hrabání steliva. Jakožto jedovatá dřevina byl i úmyslně likvidován kvůli riziku otrav dobytka. Už na začátku 20. století byly tisové lokality ve špatném stavu.

Postup při návratu tisů červených do přírody Českého lesa navrhuje studie, kterou vypracovali loni správci chráněné oblasti spolu s Ústavem pro výzkum lesních ekosystémů. Projekt by měl začít letos. Aby se mohl tis vrátit, je třeba získat mladé stromky pokud možno co nejpodobnější původní populaci. Současné parkové tisy jsou spíše keře na živé ploty, jsou přešlechtěné, nemají původní genofond a k návratu do lesů se nehodí. Správci oblasti proto chtějí u posledních lesních mohykánů Českého lesa, jejichž věk se pohybuje i kolem 500 let, nasbírat osivo a vypěstovat z něj ve školkách mladé stromky. Zhruba za pět let, až semenáčky povyrostou, by se mohly začít vracet do lesa.

"Na historický výskyt tisu v Českém lese ukazuje například obec Tisová na Tachovsku, Tisový rybník, zaniklá osada Tisvice u Lestkova nebo lom Tisová mezi Mrákovem a Koutem na Šumavě," vyjmenoval Kadera.

Tis není jediná dřevina, kterou správci chráněné oblasti Český les oživují lesy s převládajícími smrky. Loni začali vysazovat jedle, zatím 2000 stromků, letos budou pokračovat. Zatímco smrk má mít v přirozené skladbě lesa zastoupení kolem 23,5 procenta, ve skutečnosti ho je v Českém lese téměř 80 procent. Naopak jedle, které by mělo v přírodním lese být v průměru kolem 34 procent, představuje v oblasti asi jen 0,3 procenta skladby lesa. Také tisů bude méně než jedno procento. Chráněná oblast Český les patří k nejzelenějším v zemi, má lesnatost až 81 procent.

Lada Pešková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů