Úterý, 16. dubna 2024

I vaše město se může stát Městem stromů

I vaše město se může stát Městem stromů
Města o velikosti minimálně obcí tzv. III. typu se mohou až do 5. června přihlásit do soutěže Město stromů. Pozitivní zkušenosti s kampaní již mají Strakonice, Kroměříž a Tachov.

Začátek soutěže lze vystopovat v roce 2004 ve Strakonicích. Když tehdy u příležitosti mezinárodního Dne stromů zaměstnanci odboru životního prostředí městského úřadu zahajovali ekologicko-osvětový projekt Rok stromu, zřejmě netušili, do jak velké akce se pouštějí. Besedy a soutěže s tematikou stromů se brzy rozšířily o další akce. Nápad se zalíbil i místním základním a mateřským školám, které samy připravovaly tematické programy o stromech. Postupně se přidaly Šmidingerova knihovna, Městské kulturní středisko, Informační centrum, Svaz ochránců přírody, média a další. Finanční podporu poskytly místní firmy. Projekt se tak rozrostl na celý region. Obce soutěžily o nejlépe upravenou náves (odměnou jim byly vzrostlé sazenice stromů), děti i dospělí soutěžili, sázeli stromy do ulic i lesa, navštěvovali besedy, přednášky a výstavy. "Díky projektu se zvýšil zájem o životní prostředí nejen ve školách, ale i mezi veřejností, snížil se počet krádeží a vandalismu na plochách veřejné zeleně, vznikly nové formy spolupráce mezi radnicí a jinými subjekty," vzpomíná Jaroslava Mrůzková, pracovnice odboru životního prostředí.

Město Strakonice se spolu s Nadací Partnerství rozhodly přenést tuto myšlenku pod názvem Město stromů i do ostatních měst. Prvním pokračovatelem se v roce 2006/2007 stala Kroměříž, která v kampani Město stromu dosáhla výborné výsledky - více než 30 uskutečněných akcí, 790 nových stromů v ulicích města a v okolních obcích, 20 partnerů projektu, přes 8000 občanů, kteří se přímo zúčastnili některé z akcí.

Bohatý program nejen pobavil, poučil a zejména zaujal všechny věkové kategorie. V Podzámecké zahradě se konal festival nazvaný Ro(c)k mezi stromy, ve skleníku Květné zahrady koncert Zlínské filharmonie apod. S putovním žezlem Města stromů se Kroměříž rozloučila 20. října 2007, aby ho předala do rukou zástupcům Tachova. Tam kampaň nyní probíhá.

Více informací o soutěži včetně přihlášky najdete na adrese www.stromzivota.cz mestostromu.

AUTOR: MIROSLAVA DROBÍLKOVÁ
program Strom života Nadace Partnerství
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů