Sobota, 20. dubna 2024

Arnika Praha pořádá přednášku o sovách

Arnika Praha pořádá přednášku o sovách
PRAHA - Arnika ve spolupráci se sdružením Zelený domov pořádá tuto středu nevšední přednášku o životě sov. Její návštěvníci si budou moci zblízka prohlédnout živého puštíka obecného. Dozví se, čím jsou sovy výjimečné, i jakým nástrahám musí čelit v krajině změněné civilizací. Povídání začíná ve středu 9. dubna od 18 hodin v knihovně Arniky na Žižkově (Chlumova 17, Praha 3).

Soví účastník akce, puštík, jemuž v záchranné stanici říkají Fifík, nemůže žít ve volné přírodě, neboť utrpěl zranění, které mu znemožňuje korigovat let. Někdy se do záchranných stanic ale dostávají sovy zbytečně. Poměrně málo lidí totiž ví, že soví mláďata se pohybují volně kolem hnízdního místa, kde je rodiče několik týdnů krmí. Odebírat takové sovy z přírody je velmi nezodpovědné, většinou totiž není možné je navrátit zpět.

Sovy patří k chráněným živočichům. Ohrožuje je zejména rozšíření dopravy, která rozděluje jejich přirozené životní prostředí. Nebezpečnou nástrahou, jsou i dráty elektrického napětí. Dalším z velkých problémů je ubývání tzv. doupných stromů, kde sovy hnízdí.

Arnika pořádá přednášky s diskusemi na různá témata související s ochranou přírody každou druhou středu v měsíci od 18 hodin ve své žižkovské klubovně (Chlumova 17, Praha 3). Vstup je zdarma, prostory jsou snadno přístupné i pro lidi se zvláštními potřebami (přízemí). V Arnice je k dispozici také knihovna s více než dvěma tisíci knih a publikace o životním prostředí, desítky videokazet a řadou titulů tématických časopisů.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů