Čtvrtek, 28. března 2024

Šelmy zvyšují kvalitu lovné zvěře, říká nová studie

Šelmy zvyšují kvalitu lovné zvěře, říká nová studie

Výskyt vlků nebo rysů výrazně zvyšuje kvalitu populace lovné zvěře, protože divoké šelmy přirozeným výběrem odstraňují slabé a nemocné kusy, uvádí nová studie Hnutí DUHA [1].

 

Ekologická organizace ve středu (9. 4.) pořádá v Beskydech mezinárodní odborný seminář o ochraně velkých šelem [2]. S experty z řady evropských zemí bude diskutovat také přední světová autorita: profesor David Mech z americké Minesotské univerzity, který ve Světovém svazu ochrany přírody IUCN vede pracovní skupinu pro vlky [3].

 

Nová publikace – která je určena hlavně myslivcům a lesníkům – vysvětluje některé hlavní pověry, které se o rysech či vlcích šíří. Shrnuje také důležité výsledky odborných výzkumů z České republiky i dalších zemí:

 

  • Šumavští srnci viditelně přibírají na váze od doby, kdy se sem vrátili rysi, zatímco průměrná hmotnost populace v Jihomoravském kraji – kde byly šelmy dávno vyhubeny – soustavně klesá.

 

  • 93 % případů tzv. klasického moru prasat – nebezpečné nemoci, která postihuje divočáky – na Slovensku připadá na oblasti, kde se trvale nevyskytují vlci. Přitom šelmy obývají skoro polovinu slovenského území.

 

  • Rysi a vlci účinně regulují výskyt lišek a toulavých psů na Slovensku i jinde. Asi 50 % případů úmrtí lišek ve Švédsku tvoří kusy ulovené rysy.

 

  • Velké šelmy přirozeně nemohou vyhubit srnce, jeleny nebo divočáky. Podrobné sčítání na Šumavě potvrdilo, že pouze jedno z deseti úmrtí srnců připadá na lovící rysy.

 

  • Rysi mohou obývat každé dostatečně velké území s lesnatostí vyšší než 40 % – tedy prakticky každou horskou oblast u nás – a nepotřebují nenarušenou divočinu.

 

Hnutí DUHA ve studii také ze srovnání údajů o průměrné porodnosti a úmrtnosti se skutečnými stavy propočetlo, že pytláci v českých lesích během roků 1997–2003 odstřelili asi 230 vzácných rysů. Celkový počet ilegálně zabitých zvířat od začátku osmdesátých let činí asi 500 kusů, říká ekologická organizace.

 

Profesor Mech rovněž vystoupí v úterý večer na přednášce v Praze, kterou ve spolupráci s Hnutím DUHA a Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy pořádá nakladatelství Élysion [4].

 

Kompletní studie ke stažení: www.hnutiduha.cz/publikace/velke_selmy_myslivost.pdf

 

Miroslav Kutal z Hnutí DUHA řekl:

„Rysi či vlci nejenže do horských lesů patří, ale také v ekosystému hrají velmi důležitou roli. Potvrzuje to řada výzkumů z různých zemí – českých, evropských i amerických. Mají dobrý vliv na zdravotní stav a kondici zvěře., protože soustavně loví nemocné či slabé kusy, a také pomáhají udržovat přírodní rovnováhu. Třeba na Slovensku platí, že kde se vyskytují vlci, prakticky chybí nebezpečná nemoc klasický mor prasat. Ale vzácné šelmy nadále střílí pytláci. Když vezmete čísla o průměrné porodnosti a úmrtnosti a srovnáte je se skutečnými stavy, vidíte, že v českých horách během let 1997 až 2003 prostě někam zmizelo přes dvě stě rysů. Evidentně se stali obětí pytláků. Během posledních dvou desetiletí číslo bude činit asi pět set kusů.”

 

 

Kontakt:        Miroslav Kutal, Hnutí DUHA, telefon 728 832 889, email miroslav.kutal@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů