Pátek, 29. března 2024

Ustecky krajsky soud udelal sest chyb pri zkoumani D8

Ustecky krajsky soud udelal sest chyb pri zkoumani D8

Uzemni rozhodnuti pro dalnici pres Ceske stredohori bude zruseno

Detem Zeme byl dne 14. dubna 2008 dorucen rozsudek Nejvyssiho spravniho soudu v Brne s pisemnym oduvodnenim. Z jeho textu vyplyva, ze NSS v kasacni stiznosti proti rozsudku Krajskeho soudu v Usti nad Labem uznal sest namitek ze sedmi.

Ustecky soud tak v dubnu 2005 nezakonne zamitnul zalobu Deti Zeme z Brna, Spolecnosti ochrancu zivotniho prostredi z Litomeric a jedne fyzicke osoby proti vydani uzemniho rozhodnuti pro dalnici D8 pres CHKO Ceske stredohori, kdyz usoudil, ze je vse v poradku.

"Jsme velice prekvapeni, ze soud v Brne v podstate uznal temer vsechny nase namitky proti rozsudku krajskeho soudu, coz neprimo znamena, ze tento soud rozhodoval jakoby amaterskym zpusobem, coz se mi nechce ani verit," komentoval rozsudek NSS Miroslav Patrik z Deti Zeme.

NSS uznal namitku, ze pred vydanim uzemniho rozhodnuti krajskemu uradu v Usti nad Labem chybelo dulezite podkladove rozhodnuti o povolene vyjimce k zasahu do biotopu zvlaste chranenych druhu zivocichu a rostlin.

Dale uznal i to, ze krajsky soud neprezkoumal, zda uzemni plan VUC okresu Litomerice byl narizenim vlady prijat v unoru 1996 podle zakona, kdyz obsahoval jen jeden koridor dalnice D8.

"Soud v Brne upozornil take na to, ze krajsky soud ponekud nedbale prezkoumal nase namitky proti trem podkladovym stanoviskum a rozhodnutim, kdyz si nevyzadal cely jejich spis a spokojil se jen s vyslednym textem, pritom bez spisu nelze o nicem spravne rozhodovat," upozornuje Patrik na dalsi tri chyby.

Zasadni chybou krajskeho soudu bylo nakonec i to, ze se nevyporadal s namitkami jedne fyzicke osoby. Ve svem rozsudku totiz neuvedl duvody, proc je zmitl, takze rozsudek je v teto veci neprezkoumatelny.

"Neni tak jasne, co vlastne krajsky soud vedlo k zamitnuti nasi zaloby s tolika namitkami proti rozhodovani krajskeho uradu. Muze to byt bud jeho neodbornost nebo snad nejaka jeho schvalnost," zamysli se Patrik nad ponekud zvlastnim rozhodovanim soudu, ktery zalobu zkoumal rok a pul a zadne nezakonnosti nenasel.

Krajsky soud musi nyni znovu zalobu proti vydani uzemniho rozhodnuti prezkoumat, pritom lze ocekavat, ze ho za nekolik mesicu bude muset nakonec zrusit. U soudu je jeste sest sporu o dalnici D8: Nejvyssi spravni soud v Brne resi jednu kasacni stiznost, Mestsky soud v Praze jeste pet zalob.

zdroj: www.detizeme.cz/zprava.shtml?x=2089602

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů