Pátek, 29. března 2024

Spolupráce státních, samosprávných, nevládních i soukromých organizací přibližuje lidem přírodu Litovelského Pomoraví

Spolupráce státních, samosprávných, nevládních i soukromých organizací přibližuje lidem přírodu Litovelského Pomoraví

Obec Horka nad Moravou začíná být stále více zajímavější místo Olomouckého kraje pro rekreační vyžití. Na jejím katastru se nachází nízkoenergetická budova centra ekologické výchovy Sluňákov a také známé centrum volnočasových aktivit Lovecká chata, ve vlastnictví soukromé osoby. Lužní les v okolí obce je v majetku města Olomouce a péči o něj provádí Správa lesů města Olomouce. O celé území nivy řeky Moravy mezi Olomoucí a Mohelnicí se stará Správa CHKO Litovelské Pomoraví (AOPK Olomouc). Všechny jmenované organizace se v neděli dohodli na pořádání „Dne otevřených dveří do Litovelského Pomoraví“ pro širokou veřejnost. Pěkného slunečního dne využili také k představení záměru rozvoje turistického ruchu v této významné přírodní lokalitě na severu Olomouce. Tento rozsáhlý areál nabízí lidem poznání přírody i sportovní vyžití. Nabízí rodičům i dětem uspokojení přirozené touhy po pohybu a dobrodružství, s využitím všech smyslů.

Přírodní prostředí na okraji Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví umožňuje skloubit výchovně-vzdělávací ekologické programy Sluňákova s možnostmi aktivního sportovního a zážitkového vyžití pod odborným dohledem personálu Lovecké chaty. Vodní park, který vznikl nedaleko Sluňákova revitalizací zaniklého mokřadu, je lemován pěšinami, vybízejícími k naučným procházkám. Mokřadní biotopy přímo lákají k průzkumu a studiu vodního prostředí. Zde se mohou vysvětlit a názorně ukázat důležité souvislosti v životě rostlin a živočichů. Koho zajímají keře, stromy, ptáci, nebo představitelé hmyzu, přijde si rovněž na své. Kdo má vztah k historii a kultuře, jistě ocení procházku k obnovené Kapličce. Území využívá již nyní Sluňákov a realizuje v něm své programy pro školní děti. Sluňákov také připravuje další výstavbu interaktivních vzdělávacích prvků přímo na pozemcích v okolí budovy (tyto herní prvky by měly představit historii, kulturu a přírodu krajiny Hané).

Také Lovecké chata nabízí širokou škálu akčních zážitkových programů pro mládež a další zájemce. K nejoblíbenějším patří dobrodružná plavba po řece Moravě na raftových člunech, aktivity na vysokých i nízkých lanech, výlety na kolech po kvalitních cyklostezkách či projížďka na koňském hřbetu po bezpečných hypostezkách. K těmto zavedeným nabídkám přibude co nevidět i lanové centrum, vybudované z mohutných kmenů jedlí a smrků.

Správa lesů města Olomouce organizuje pro žáky základních škol pochůzky po lese, na kterých se žáci formou her seznamují například s významem lesa, s jeho pěstováním a využitím dřeva jako obnovitelného přírodního zdroje.

Když se spojí možnosti subjektů různého typu vzniká multiplikační efekt. Z celkového součtu pozitiv je pak možné umíchat vějíř nabídky přitažlivé pro všechny. V Horce nad Moravou takový příklad je. Spolupráce Sluňákova a Lovecké chaty se neustále vyvíjí a záměrem všech partnerů je ve spolupráci se Statutárním městem Olomouc, obcí Horka a Olomouckým krajem  vytvořit v okolí obce Horka nad Moravou místo zasvěcené lidem a krajině ve které žijí. Projekt „Olomoucká podkova“ by chtěl současné aktivity rozšířit a propojit obě lokality ještě s přírodními koupališti Poděbrady a Náklo, jezery u Chomoutova, historickým fortem v Křelově a hanáckým skanzenem v Příkazech.


Kontaktní osoba: Michal Bartoš, Sluňákov - Centrum ekologických aktivit města Olomouce, o.p.s.: michal.bartos@slunakov.cz, 602 708 181.


 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů