Pátek, 29. března 2024

Jak na hmyz bez chemie?

Jak na hmyz bez chemie?

V teplém období začíná vylézat ze svých skrýší rozličný hmyz. Brzy se objeví mouchy, komáři, vosy, ovádi, mravenci, klíšťata, moli a další drobní živočichové, kteří nám někdy dokáží pořádně znepříjemnit život. Obchody nabízejí spoustu chemických prostředků k hubení obtížného hmyzu, ty jsou ale jedovaté, a tedy škodlivé k životnímu prostředí, navíc mohou obsahovat i látky nebezpečné pro člověka. Ekologické centrum Most radí, jak se nezvaných hostů zbavit bez toho, aniž byste ještě více zatěžovali naši přírodu toxickými látkami.

Mezi nejrozšířenější domácí škůdce patří moli. Motýlci jsou neškodní, ale jejich larvy mohou v šatníku napáchat velké škody. Daří se jim všude, kde je tma, vlhko a špína. Tedy právě čistota, sucho a časté provětrání šatníku je účinnou prevencí proti usídlení těchto škůdců. Moly odrazuje vůně některých rostlin, ze šatníku je vyženeme pomocí plátěného sáčku naplněného sušenou levandulí, mařinkou vonnou, rozmarýnem, vratičem, pomerančovou kůrou, pelyňkem nebo ořechovými listy. Stejně dobře můžou posloužit zbytky mýdla.

Obtížnější je zbavit se moučných molů. Ti si libují v různých záhybech papírových sáčků
i dalších obalů s potravinami. Nejlepší je proto potraviny ihned po nákupu přesypat do nádob s dobře těsnícím uzávěrem. Mouční moli nemají rádi vůni bobkového koření, muškátového květu a nového koření. K dostání jsou také „mololapky“ napuštěné feromony.

Mouchy uvnitř místnosti vypudí například zavěšený list ořešáku, vadí jim i sušené květy šeříku. Venku zabírají plátky citronu nebo pomeranče. Komáry odpuzuje esence
z karafiátu, v bytě se jich zbavíte pomocí listů bazalky nebo rajčatového keře. Včely a vosy odpuzují také listy ořešáku. Rozmarýn a tymián zase vyženou blechy z psího pelechu.

Hmyz neobtěžuje pouze člověka, ale i rostliny. Hlavně vaše pokojové krásky jsou v nebezpečí, pokud je napadnou třeba mšice. V tom případě je zkuste postříkat neředěným výluhem z kopřiv, zákvasem z přesličky nebo roztokem s tabákem.

V dřívějších dobách mívaly hospodyňky pod okny na odpuzení hmyzu svazečky levandule, rozmarýn, tymián, yzop, šalvěj, mátu, majoránku, dobromysl, saturejku, myrtu, santolínu, fenykl, koriandr či kopr. „Pokud si zasadíte některé z těchto bylinek do okenních truhlíků nebo  kolem zahradní besídky, poslouží vám nejen pro okrasu, v kuchyni jako koření, ale budou také odpuzovat hmyz. Spolehlivě působí také afrikán nebo vratič obecný.“ uvedla Jana Krátká, dispečerka Ekologického centra Most.

Někteří lidé trpí nájezdy hmyzu při vycházkách do přírody, pro ten případ existuje také několik osvědčených rad. Pokud máte tak říkajíc „sladkou krev“, můžete zkusit očistnou kůru například pitím čaje z kopřivy, nejdéle však jeden měsíc. Podobně působí i vitamíny skupiny B, které odpuzují také klíšťata. Pro okamžitý účinek si zkuste potřít nechráněná místa olejem z bazalky, česneku, levandule, šalvěje, citrónu nebo cibule. Bylinkový olej si připravíte tak, že lahvičku napěchujete bylinkou po okraj, zalijete olivovým nebo slunečnicovým olejem a necháte na slunném místě tři týdny luhovat. 

Jak zabránit nepříjemnému svědění a otokům po píchnutí hmyzem?

Píchnutí nebo kousnutí můžete chladit studeným obkladem s octem, borovou vodou nebo tinkturou z arniky. Od bolesti uleví i čerstvě nakrájené plátky cibule nebo jablka. Podobného účinku dosáhnete za pomoci čerstvých listů nebo masti z netřesku střešního, listů šalvěje a jitrocele. Důležité je listy promnout, aby se uvolnila šťáva.

Proč vynechat chemické prostředky k hubení hmyzu ?

Některé chemické prostředky k hubení hmyzu (elektrické i ve spreji) obsahují látky nebezpečné i pro člověka. Dlouhodobé působení nízkých dávek těchto chemikálií může zvýšit riziko vzniku rakoviny, vrozených vývojových vad, narušení mužské i ženské plodnosti, alergie, narušení imunity atd. Vlivem nadměrného užívání chemických prostředků k hubení hmyzu i dalších pesticidů se různé jedy hromadí ve vodě i půdě a čím dál více pronikají do potravního řetězce. Ničí naše zdraví i přírodu kolem nás. V boji proti hmyzu bychom se tedy měli vrátit k osvědčeným metodám našich prababiček, které jsou účinné a přitom nám neškodí. O dalších způsobech odpuzování hmyzu bez chemie se můžete dovědět na Zeleném telefonu 800 195 342 Ekologického centra Most.

Autorka článku: Jana Krátká, dispečerka Ekologického centra Most

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů