Čtvrtek, 18. dubna 2024

Rekordní trest za golf místo přírody: Milion korun

Rekordní trest za golf místo přírody: Milion korun

Brno - Zatím vůbec nejvyšší pokuta, která v Česku byla udělena v souvislosti se stavbou golfového hřiště, padla kvůli vybudování areálu v ústecké čtvrti Všebořice.

Společnost CZ Golf Investment poničila podle České inspekce životního prostředí řadu míst, kde žijí chránění živočichové.

"Výstavbou bylo přímo zasaženo přinejmenším patnáct zvláště chráněných druhů (zejména obojživelníků a plazů) a dvanáct volně žijících druhů ptáků," uvedla inspekce ve svých internetových stránkách v nově upraveném přehledu nejvyšších pokut uložených za loňský rok za ničení přírody.

Firma měla zavést tůňky hlínou nebo kácet stromy.

Rekordní milion

Společnost CZ Golf Investment původně dostala pokutu ve výši 1,4 miliony korun, proti ní se ale odvolala. Ministerstvo životního prostředí pokutu snížilo na jeden milion korun, sankce je pravomocná.

V Ústí je osmnáctijamkové hřiště mezinárodních parametrů, které bylo se souhlasem města i kraje postaveno v místě bývalého Všebořického dolu v rekultivované zóně. Firma hráče golfu láká právě na to, že jde o zachráněnou krajinu.

"Celá oblast je již mnoho let rekultivována, a proto celkový dojem z okolní přírody i pohledy na nedaleké zalesněné vrchy působí harmonickým přírodním dojmem, oblast je dobrým příkladem "záchrany" krajiny v minulosti poničené agresivní povrchovou těžbou," stojí na internetových stránkách klubu.

Pokuty za golf

Nejde o první sankci, která v souvislosti s budováním hřiště na golf v Česku padla.

Pokuta provázela i výstavbu jednoho z nejvýše položených golfových hřišť v Česku na Cínovci v Krušných horách. Provozovatel hřiště, Golf Club z Teplic, dostal pokutu ve výši 640 tisíc korun od České inspekce životního prostředí za poškození přírody.

Pokuta je složena z celkem pěti sankcí v rozmezí od padesáti do tří set tisíc korun za několikanásobné poru�ení zákona při provozu na devítijamkovém pětadvacetihektarovém hřišti v nadmořské výšce 850 metrů.

Podle inspekce totiž Golf Club Teplice dělal nepovolené terénní úpravy v ochranném pásmu rezervace Cínovecké rašeliniště, zasáhl do přirozeného vývoje vzácného tetřívka obecného jinak, než mu povolily úřady, využíval pozemky v Ptačí oblasti Východní Krušné hory a poškodil vzácnou rostlinu koprník �tětinolistý.

Česko zažívá boom, v zemi je dnes nejvíce golfových hřišť ve východní Evropě.

http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů