Čtvrtek, 28. března 2024

Ve Skotsku bude přírodní rezervace s velkými šelmami

Ve Skotsku bude přírodní rezervace s velkými šelmami

Skotský velkostatkář Paul Lister plánuje vytvořit v oblasti Highlands rezervaci, která bude plná hnědých medvědů, vlků, rysů a dalších zvířat, která ve Velké Británii nežijí již stovky let. A že to myslí zcela vážně dokázal Lister tím, že do oblasti již importoval losa amerického, a to hned ve dvou exemplářích.

"Když máte tak radikální nápady jako je tento, tak si lidé myslí, že jste blázen. Mým cílem je vytvořit rezervaci plnou volně žijících zvířat, něco takového je v Jižní Africe - kontrolované, řízené a hlavně oplocené," řekl Paul Lister BBC.

"Nic takového ještě nebylo ve Velké Británii ani v Evropě k vidění," tvrdí sebevědomě Lister. Dvojice losů ze Švédska dorazila teprve nedávno a pozvolna se zabydluje na pozemku o výměru 450 akrů, který nese název Alladale Estate. Dle Listera je třeba udělat ještě hodně práce, než bude možné na jeho pozemek umístit i větší predátory, ale věří, že bude možné rezervaci plně rozjet do dvou až pěti let.

Kopytnatci už nemají ve Skotsku predátory

"Největší problém, který ve Skotsku máme, jsou velmi vysoké počty vysoké zvěře pohybující se po naší zemi. Máme třikrát až čtyřikrát více těchto zvířat, než je pro naši přírodu vhodné. Když mi bylo 20 a začal jsem střílet zvěř, tak jsem začal uvažovat, proč jich tu máme tolik. Došel jsem k tomu, že hlavním důvodem je to, že jsme se před lety zbavili jejich predátorů," řekl Lister.

"Tím, že přivedeme zpět vlky, rysy, medvědy a jiné velké predátory zpět, tak bychom tím měli docílit zdravější a vyrovnanější populace kopytnatců na našem území," uzavřel interview Lister.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů