Čtvrtek, 28. března 2024

Češi chtějí žít v přírodě stejně luxusně jako doma

Češi chtějí žít v přírodě stejně luxusně jako doma

Čechům už nestačí mít chatu či chalupu bez vody, elektřiny či plynu. Zvykli si na komfort a ten chtějí mít i v přírodě. Mají roubenka_192_ctk.jpgzájem o druhé bydlení, které by bylo téměř srovnatelné s tím ve městech. A možnost cestovat do zahraničí tuto touhu nijak nesnižuje.

Toho využili velcí developeři a začali stavět rekreační apartmány. Jde o bytové domy podobné městským, kde pod jednou střechou mohou trávit víkendy desítky rodin. Apartmány jsou komfortně vybavené a tomu odpovídají i jejich ceny. "Setkali jsme se i s nabídkou prodeje za padesát tisíc korun za metr, což považuji za nadsazenou cenu," říká Petr Korytar, ředitel Hanácké realitní kanceláře.

Apartmány od 35 tisíc za metr čtvereční

Existují ale i vyšší ceny. "Letos máme podepsaných zhruba pět developerských projektů. Jejich cena se pohybuje mezi 35 a 65 tisíci korunami za metr čtvereční. Namátkou jde například o Rokytnici nebo Vítkovice v Krkonoších," uvádí Petr Illetško, ředitel realitní kanceláře AAABYTY.CZ.

Za dvoupokojový byt na víkend tak zájemce zaplatí třeba tři miliony korun. Přesto zájem o rekreační apartmány roste, podle Petra Illetška meziročně o jedenáct procent.

Zároveň ale roste i zájem o starší chaty a chalupy, protože lidé, kteří nemohou jen tak z kapsy vytáhnout několik milionů, hledají druhé bydlení levnější.

Část starších chalup ale jejich majitelé opravili, a tím ceny takových nemovitostí vzrostly. K růstu přispěl i fakt, že nové chalupy na prodej se nestaví.

Rekreační objekty zdražují jen mírně

Investoři, kteří mají peníze, budují raději rekreační bydlení pod jednou střechou, tedy apartmány, aby se jim investice rychleji vrátila. A kdo má peněz méně, staví chalupu pro sebe.

Růst cen chat a chalup je však mírnější než zdražování celoročního bydlení. Zatímco do vlastního bydlení je podle průzkumu provedeného GE Money Bank ochotna investovat třetina Čechů, vydat další peníze na koupi rekreačního stavení by chtěl jen každý desátý člověk.

U cen rekreačních nemovitostí za poslední rok k žádnému výraznějšímu posunu nedošlo. "Stagnující ceny chat a chalup jsou odrazem poměrně vyrovnané nabídky a poptávky na trhu, to je tendence platná v celé republice," míní Petr Koranda, ředitel Asociace realitních kanceláří.

Úroveň cen závisí nejen na stavu a vybavení chaty či chalupy, ale hlavně na lokalitě. "Chalupa s výhledem na továrnu se prodává těžko. Zájem o rekreační objekty v atraktivních horských oblastech ale stoupá rychleji než například na Vysočině. Ceny se pohybují od tří set tisíc po tři miliony korun," říká Dana Kalinová, ředitelka společnosti Remax Quitt Brno.

Levnější jsou dřevěné chaty z šedesátých let minulého století nebo domky v zahrádkářské kolonii, chatové osadě a ty méně vybavené. Dražší pak zděné domy či rekonstruované chalupy třeba s bazénem.

Zájem o chaty a chalupy roste, posun cen ale není výrazný. "Zděná stará chalupa v pěkné lokalitě Jeseníků, která před rokem stála tři čtvrtě milionu, bude letos za 820 tisíc korun," popisuje Petr Korytar.

Více chalup mají v Evropě jen Seveřané

Češi nepřestali být národem chatařů a chalupářů, i když už mohou svobodně jezdit do zahraničí.

K rekreaci stále užívají více než 450 tisíc chat a chalup, k tomu ještě asi 80 tisíc domků v zahradních koloniích. Vlastní rekreační objekt má jedenáct procent českých domácností.

Server Stavební fórum porovnal počet rekreačních objektů v Česku se zahraničím. Například ve Švýcarsku je pouhých 17 rekreačních objektů na tisícovku obyvatel, v USA o jeden méně. Vlastní druhé bydlení mají jen čtyři procenta rakouských domácností, ve Velké Británii a Irsku dokonce jen dvě procenta.

Naproti tomu třeba ve Švédsku či Finsku je na tisíc obyvatel 90 rekreačních nemovitostí a vlastnictvím takového objektu se může pochlubit také třetina norských domácností.

080421_25p.jpg

Mapa cen chat a chalup

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů