Čtvrtek, 28. března 2024

Kanada: velkolepá přehlídka přírodních krás (2.část)

V dnešním dílu poznáme kromě nádherné přírody také dvě kanadské památky kulturního charakteru – pozůstatky indiánské vesnice a historické centrum města Quebec.

Kanada: velkolepá přehlídka přírodních krás (2.část)

SGang Gwaay, to je název oné indiánské vesnice, nacházející se na Ostrovech královny Charlotty při západní části kanadského pobřeží. Na Seznam UNESCO byla zapsána v roce 1981. Jedinečnost památky spočívá v tom, že dodnes uchovává svědectví o způsobu života kmene zvaného Haida. Ten zde pravděpodobně žil po tisíc let až do konce 19. století, kdy nemoci vyhubily jeho poslední členy. Na místě se dodnes dochovaly zbytky domů, pohřebiště a vyřezávané obřadní totemy.

Národní park Wood Buffalo, zapsaný na Seznam UNESCO v roce 1983, je domovem největší populace bizonů na severoamerickém kontinentu. Rozkládá se na ploše 44.807 km čtverečních a byl založen již roku 1922 na ochranu tehdy posledních přežívajících bizonů. Součástí parku je delta řek Peace a Athabasca, která je největší vnitrozemskou deltou na světě. Na celém ekosystému parku je unikátní to, že jeho fungování je řízeno ohněm. Každý rok shoří při přirozených požárech v průměru jedno procento lesa. Takto se les obnovuje a udržuje se jeho produktivita. Park je také významným hnízdištěm mnoha vzácných druhů ptáků.

Parky v kanadských Skalnatých horách, takto je od roku 1984 zapsána přírodní památka nesmírného rozsahu i významu. Pohoří Skalnaté hory se rozkládá v západní části Severní Ameriky. Na tomto území, které je v podstatě symbolem Kanady, se nachází sedm národních parků různé velikosti, které spolu hraničí. Největšími parky jsou Banff, Jasper, Yoho a Kootenay, mezi menší pak patří Mount Robson, Mount Assiniboine a Hamber. Jedná se tak o jednu z největších chráněných oblastí na světě. Od roku 1990 je součástí památky také tzv. Burgess Shale, celosvětově proslulé naleziště zkamenělin, dříve zapsané na Seznam samostatně.

Historické jádro Starého Québecu bylo na Seznam UNESCO zapsáno v roce 1985. K založení města došlo na počátku 17. století a u jeho zrodu stál francouzský cestovatel Samuel de Champlain. Koloniální nadvládu Francouzů vystřídali na konci 18. století Britové. Proto je asi Quebec dodnes považován za jediné kanadské město s evropským charakterem. Zároveň se jedná o jediné severoamerické město, jež si zachovalo své původní opevnění s dalšími obrannými prvky. Quebec se dá rozdělit na dvě části. První z nich, tzv. horní město, vystavěné na útesu, je dodnes náboženským a administrativním centrem s mnoha kostely a památkami. Spolu s dolním městem vytváří unikátní příklad koloniálního opevněného města.

Příště nás čeká poslední pětice kanadských památek UNESCO.

Foto: Resimsite.com, Cbc.ca, Whc.unesco.org, Wikipedia, Pc.gc.ca, Britannica.com

Autor: Kateřina Suková

http://cestovani.atlas.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů