Úterý, 23. dubna 2024

Město odmítlo petici za zachování zeleně v ul. E. Beneše

Město odmítlo petici za zachování zeleně v ul. E. Beneše

Vykácená alej ustoupí parkovacím místům bez ohledu na názor místních obyvatel

 

Vykácená alej sakur v ul. E. Beneše v Plzni na Borech ustoupí novým parkovacím místům. Stane se tak bez ohledu na názor místních obyvatel, kteří se ve spolupráci s Dětmi Země obrátili na svého starostu s peticí podpořenou celkem 326 signatáři, jenž požadovali zachování zelených ploch.

 

Obyvatele ul. E. Beneše rozhořčilo nejprve vykácení aleje, k němuž došlo v listopadu loňského roku, aniž by o něm předem byli informováni a mohli se k němu vyjádřit. Následný požadavek byl jednoznačný – zachovat dřívější plochy zeleně v plném rozsahu a nevytvářet v ulici nová parkovací místa. Lidé se s peticí obrátili na starostu městského obvodu Plzeň 3 Jiřího Strobacha, načež proběhla dvě jednání za účasti dalších politiků a úředníků. Bezvýsledně – v projektu rekonstrukce se nic zásadního měnit nebude.

 

V naší ulici se zhorší životní prostředí, neboť budeme více vystaveni hluku a emisím z automobilové dopravy,“ říká Ludmila Klimperová z ul. E. Beneše. „Jsme zklamáni tím, že nás nikdo ze zúčastněných politiků ani úředníků v této věci nepodpořil,“ dodává.

 

Ze strany místních byla velká snaha o zachování zeleně a příznivého životního prostředí, město však potřeby obyvatel opomíjí a není ochotné k žádným zásadnějším úpravám projektu,“ konstatuje Martin Hyťha z Dětí Země. „Projekt sice počítá s určitou náhradní výsadbou, jedná se ale pouze o sakury v úzkém travnatém pásu. Celkový podíl zelených ploch se oproti původnímu stavu značně sníží.

 

Výsledkem jednání jsou pouze detailní změny, jako rozšíření zeleného pásu o 20 cm na úkor cyklistické stezky, změny v keřové výsadbě a vysazení dvou stromů navíc do vedlejší ulice.

 

 

Kontakty:

Martin Hyťha, Děti Země: 377 240 772, 606 104 784

Ludmila Klimperová, organizátorka petice: 373 540 191

Jiří Strobach, starosta MO Plzeň 3: 378 036 400

 

V příloze:

Petice za více zeleně v ulici Edvarda Beneše
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů