Čtvrtek, 28. března 2024

Čertovy hlavy: procházka po přírodní galerii

Čertovy hlavy: procházka po přírodní galerii

Několik kilometrů severně od středočeského města Mělník se nachází kouzelná umělecká pouť, poschovávaná ve zdejším lese. Necelých deset metrů vysoké sochy vytesal do pískovcových skal před 150 lety sochař Václav Levý - a podle jedné z nich se celému místu přezdívá Čertovy hlavy.

Pokud budete chtít projít veškeré umělecké bohatství, které sochař v lese nedaleko obce Želízy vytvořil, musíte ujít trasu dlouhou přes deset kilometrů. Obvyklý začátek je v obci Želízy. Na začátku vesnice uvidíte velký poutač Čertovy hlavy a přímo u parkoviště naleznete rozcestník, od něhož se po modré vydáte do prudkého půl kilometru dlouhého stoupání. Na jeho konci uvidíte přes devět metrů vysoké hlavy vytesané ve zdejším pískovci, které jsou prý, po slavných hlavách amerických prezidentů na Mount Rushmore, druhé největší na světě. Proč se jmenují právě Čertovy, nikdo neví, ale strašidelně opravdu trošku působí.

Za dalšími sochami Když budete dále pokračovat po modré, dostanete se do centra Želíz, kde se napojíte na žlutou značku, která vás přes mírné stoupání dovede k dalším dvěma Levého dílům.

Cesta je silně poznamenaná těžkou technikou lesníků, přesto po ní dorazíte k dílu s názvem Harfenice. Levý zde vytesal reliéfy čtyř lidských hlav, ženu s harfou a vyzdobil jeskyni. Kousek od Harfenic je na skále vytesán devítimetrový had, k jehož vytvoření byly nejspíš podnětem zmije, které se v místním lese rády vyhřívaly. Nad hadem je vyobrazena sekera, která hada měla přeseknout. Dnes však už není příliš výrazná.

Tady lze na chvíli přerušit plánovaný okruh, který pokračuje po modré, a můžete se vydat po žlutých značkách, což znamená tříkilometrovou odbočku k Jeskyni loupežníků a skalnímu útvaru. Tady stojí skalní blok Sedm chlebů, kde s trochou představivosti tvar pečiva opravdu uvidíte. Odtud se stejnou cestou vrátíte k hadovi a pokračujete po modré značce plánovaný okruh, který vás dovede k jeskyni Klácelka.

Nejprve dorazíte na Blaník, kde je v prostoru před jeskyní vyzdobený reliéf Jana Žižky, Prokopa Holého a také postav trpaslíků vytvářejících zbraně pro blanické rytíře. Uvnitř jeskyně Klácelka si prohlédnete výjevy z básně Ferina lišák od Františka Matouše Klácela. Odtud název jeskyně.

Myslbekův učitel Všechny tyto sochy a reliéfy vytesal Václav Levý, významný český sochař, kuchař v nedalekém liběchovském zámku a učitel Václava Myslbeka. Všechny sochy a objekty, které uvidíte, navíc autor vytvořil na samém počátku své tvorby v letech 1841-1846 jako samouk.

Autor: Richard Valoušek
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů