Čtvrtek, 25. dubna 2024

Uhlobaroni mají chuť na Beskydy

Uhlobaroni mají chuť na Beskydy
Uhlobaroni z firmy NWR, jež vlastní Ostravsko-karvinské doly, v čele se Zdeňkem Bakalou, oprášili plány na těžbu uhlí v Beskydech. Majitelé NWR, kteří chystají uvedení svých akcií na burze v Praze, Londýně a Varšavě, zvažují, zda se jim vyplatí oživit 27 let starý Důl Frenštát. Ten leží ze dvou třetin v Chráněné krajinné oblasti Beskydy.

Když specializovaná firma Boyd zpracovávala pro NWR před vstupem na burzu analýzu zásob uhlí v jejich těžební společnosti OKD, zahrnula do nich i uhlí pod Beskydami. V "prospektu emitenta" - brožuře určené pro investory, jež je hlavním zdrojem informací o firmě, teď NWR označuje beskydskou šachtu za jeden ze svých tří rozvojových projektů.

NWR minulý týden zahájila road show - kampaň, během níž se snaží přesvědčit hráče na kapitálovém trhu o vhodnosti investovat do svých akcií. Ohlas je dobrý - o podíly v NWR je mezi investory už teď velký zájem, firma kvůli tomu dokonce o pět dní zkrátila přípravné období, kdy lze akcie objednávat. Naposledy o ně investoři budou moci zažádat tento pátek. Atraktivitu důlní firmy v očích investorů zvyšují přitom i údaje o jejích zásobách uhlí.

NWR v prospektu popisuje svých pět činných dolů a tři rozvojové projekty: polské šachty Debiensko a Morcinek - a Důl Frenštát.

"Společnost má právo rozvíjet důl Frenštát. Posuzuje, zda je rozvoj ložiska ekonomicky proveditelný. Zvažuje kvalitu a kvantitu zdroje, čas potřebný k jeho rozvoji, schopnost získat příslušná povolení..." píše se v dokumentu.

Zájem o beskydské zásoby uhlí či alespoň důlního plynu potvrzuje i mluvčí NWR Vladimír Bystrov. Netají ale, že jde o problém. "Těžba uhlí i plynu ve Frenštátě je zablokovaná, nemáme těžební licenci. Tu nemůžeme získat bez studie vlivů na životní prostředí EIA, její schválení je zase podmíněno souhlasem obcí. Ale ty jsou proti," líčí. OKD se podle Bystrova nyní opakovaně pokouší získat povolení alespoň k těžbě plynu.

Citacemi z prospektu emitenta NWR, jež se týkají Frenštátu, jsou lidé z města a okolí překvapeni. "Je to důkaz, že se OKD nedá věřit. Prezentují něco jiného než před půl rokem, kdy nás ujistili, že ve Frenštátě o těžbě neuvažují," řekl HN starosta Frenštátu Stanislav Hrabovský. "Pan Bakala vždy ujišťoval, že OKD ve Frenštátě s těžbou nepočítá ve střednědobých ani v dlouhodobých výhledech," říká Tom Káňa z občanského sdružení Naše Beskydy. Stejně reagují i státní úředníci: "Jsme překvapeni, OKD se dosud vyjadřovalo tak, že v Dole Frenštát těžit nepotřebuje," řekl Jakub Kašpar, mluvčí ministerstva životního prostředí.

Zhruba 900 metrů hluboký Důl Frenštát vybudovaly státní Ostravsko-karvinské doly počátkem 80. let. V roce 1991 byla šachta zakonzervována hlavně kvůli pochybnostem o ekonomice těžby. Situace se ale může změnit s tím, jak roste cena černého uhlí na světových trzích. Ta se jen za poslední rok zdvojnásobila. "Křivka uhelného cyklu se posunula o řadu procent nahoru a podle nás i analytiků se na této vyšší úrovni udrží několik let," říká Zdeněk Bakala.

Ekonomové ale i tak těžbě ve Frenštátě moc nevěří. "Nemyslím, že se tam někdy vyplatí těžit, otevření dolu by bylo nákladné," říká analytik společnosti Atlantik FT Petr Novák. Ten považuje za reálnější spíš rozvojové projekty NWR v Polsku: "Především Morcinek může být výhodný." Důl Morcinek leží těsně za česko-polskou hranicí, v podzemí sousedí s jednou z šachet OKD. NWR chce uhlí v Morcinku těžit z české strany. Také dokončení projektu Debiensko je podle Nováka "blízko dokončení". NWR je exkluzivním žadatelem o právo těžit na této šachtě, má schválenou studii EIA i souhlas obcí. "Udělení licence pro NWR je dost reálné," soudí Novák.

Šance, že se NWR podaří dokončit alespoň některé z rozvojových projektů, považují odborníci na kapitálový trh za klíčové pro hodnocení jejích akcií. "Zvláště bez získání licence pro Debiensko by hodnocení firmy bylo dost špatné," prohlásil Novák.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů