Úterý, 23. dubna 2024

Tradiční běh okolo Čeřínku proti úložišti jaderného odpadu na Jihlavsku

Tradiční běh okolo Čeřínku proti úložišti jaderného odpadu na Jihlavsku

Výlet do čisté přírody aneb Maraton 2x kolem Čeřínku se uskuteční v sobotu 3. května. Start účastníků je v 9 hodin v Rohozné Na Kuši u bývalé hájenky na cestě do Nového Rychnova.  

„Pořádáme tak již čtvrtý ročník protestní akce, která upozorňuje na stále otevřený problém vybudování trvalé skládky vysoce radioaktivního odpadu u Jihlavy, v čisté krajině Vysočiny“, uvedl pořadatel Matěj Kolář z občanského sdružení spolek Kuš. Maraton je otevřený pro každého, komu není jedno, v jaké krajině budou vyrůstat jeho děti. Všichni účastníci se mohou vydat pěšky, jet na kole, na bruslích či běžet a také je připravena trasa dlouhá 4,2 kilometru pro maminky s dětmi a s kočárky. Zájemci se mohou připojit k ostatním kdekoli na trase a vyjádřit tak svůj nesouhlas s výstavbou úložiště jaderného odpadu v této lokalitě. Závod je otevřený všem a není omezen žádným časovým limitem.
Letošní hlavní trasa závodu je dlouhá asi 43 kilometru a povede z Rohozné Na Kuši přes Nový Rychnov, Milíčov, Dušejov, Boršov, Jedlov, Mirošov, Cejli do Dolní Cerekve a opět do Rohozné.
Občerstvení je zajištěno, startovné je zdarma, každý získá unikátní „samolebku“ a pamětní diplom. Připraven je opičí dráha, soutěže pro malé děti, malování, masáže, guláš, podepsat lze i petici. "Budeme běhat každý rok, dokud nebude nebezpečí zahájení stavby zažehnáno“, dodal M. Kolář.
Připravena je i výtvarná soutěž na téma jak nám bude, až za humny na 100 tisíc let postaví úložiště radioaktivních odpadů?

Eva ŠINKOVSKÁ
http://regionalist.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů