Čtvrtek, 28. března 2024

Češi přichází na chuť šnekům

Češi přichází na chuť šnekům
Až si bude pařížská knihovnice Cecile pochutnávat na tradiční francouzské delikatese - šnecích po burgundsku, možná bude na talíři ležící ulita pocházet z české louky. Češi totiž do země Galského kohouta vyváží ročně okolo pěti set tun šnečího masa. To je však pouhých pět procent celkové spotřeby hlemýžďů ve Francii.

Šnečí maso vyvážené z tuzemska pochází až na výjimky z volné přírody. Farem na jejich pěstování je v Česku minimum. Kvalita se liší nejen u jednotlivých druhů šneků. Jejich výkupci kromě toho mají sice největší zájem o hlemýždě zahradního, který podle nich představuje dobrý standard. Odborníci však sbírané šneky nepovažují za dobrou volbu.

"Šneci z volné přírody se nedají uvařit úplně doměkka kvůli svému stáří. Stářím je rovněž negativně ovlivněna jejich chuť," tvrdí Dorota Součková, majitelka brněnské firmy Snailex Plus, která provozuje šnečí farmu. Zatímco na šnečích farmách se hlemýžď dožívá v průměru pěti měsíců, v přírodě žijící šneci dosahují zpravidla okolo pěti až osmi let stáří.

I tak se dobře prodávají. Některé obce v Česku dokonce už sběr šneků zakázaly. Podle Agentury ochrany přírody a krajiny však sběr v přírodě jejich stavy neohrožuje - hlavně proto, že výkupní velikost musí dosáhnout tří centimetrů. Pokud se stavy hlemýžďů sníží, sběr se přestává vyplácet a populace se přirozeně obnoví.

Netradiční chuť šnečího masa už objevují i Češi. Podle údajů firmy Snailex Plus snědí domácí konzumenti okolo deseti tun šneků za rok, spotřeba však prý stále stoupá. Tento trend potvrzuje i Ondřej Vyhnálek z firmy Helix - Liberec, která šneky vyváží a také dodává do tuzemských velkoobchodů.

"Lidé už začínají zkoušet něco jiného, než je řízek nebo vepřová kýta," tvrdí Vyhnálek. Podle něj se tuzemská spotřeba šnečího masa, které je velmi výživné a navíc obsahuje jen 0,8 procenta tuku, zvýšila o třetinu. V porovnání s vývozem je však stále mizivá.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů