Sobota, 20. dubna 2024

Straky versus drobné ptactvo

Straky versus drobné ptactvo

Ekologické centrum Most přijalo zajímavý dotaz seniorů z mosteckého penzionu. Ti zaregistrovali, že se v jejich sousedství usídlil větší počet strak, které ohrožují drobné ptactvo i malé bažanty. Jsou straky opravdu rizikem pro drobné ptactvo?

 

Pravda je, že straky (ale také např. i sojky a vrány) často páchají škody na drobném ptactvu, zejména v některých oblastech. Často se hovoří o jejich přemnožení, ale skutečnost, že je jich více než bývalo ještě donedávna, neznamená, že se jedná o přemnožení. Ačkoliv tedy žijí na úkor drobnějšího ptactva a jsou schopni vyplenit kdejaké hnízdo sousedů, není proti nim známa žádná dostupná ochrana. Pokud se straky usídlily ve vašem okolí, jsou vajíčka i mláďata drobných pěvců, ale třeba i bažantů, opravdu v ohrožení, a je velký předpoklad, že v příštím roce jich uvidíte méně nebo je vůbec nezahlédnete. Ne však proto, že by byli strakami zcela vyhubeni, ale proto, že se přestěhují a zahnízdí někde v bezpečné vzdálenosti.

 

Můžete se pokusit je plašit a vyhánět a bránit hnízda drobného ptactva vlastním tělem, většinou stejně neuspějete a straka si najde vhodný okamžik k získání své kořisti. Pokud má již kořist vyhlédnutou, jistě vymyslí nějaký plán, jak se jí zmocnit a nenechá se jen tak něčím odradit – potřebuje přece nasytit svá vlastní mláďata.

 

V období mimo hnízdní sezónu by se mohlo hnízdo strak odstranit, ovšem je velice pravděpodobné, že si stračí pár ve velice krátké době postaví hnízdo nové. Ekologové ovšem tento způsob nedoporučují, prázdné stračí hnízdo by totiž mohlo být obsazeno jiným druhem, např. kalousem nebo poštolkou. Myslivci mají odstřel straky povolen od července do února. „Přestože si straky v hnízdním období přilepšují jídelníček vejci a mláďaty drobných pěvců, vědecké studii nezaznamenaly snížení početních stravů v oblastech, kde se straky přemnožily.“ uvedla Dana Kovaříková, dispečerka Ekologického centra Most.

 

Člověku je líto drobných ptáčků a cítí se být i ochuzen o jejich přítomnost. Ale zkusme se podívat na straku z té lepší stránky. Všimněme si její krásy a inteligence, hraničící až s prohnaností. Berme ji jako součást přírody, jako druh, který se dokázal sžít s městským prostředím lépe, než někteří jeho příbuzní z ptačí říše, dívejme se na ni jako na bystrého lovce hrabošů a schopného likvidátora přezimujících stadií škodlivého hmyzu. Svá mláďata hlídá velice pečlivě a svědomitě, predátory zahání na útěk a v zájmu ochrany své drobotiny si troufne zaútočit i na krahujce nebo kočku, ačkoliv se jinak stává často jejich potravou.

 

Ačkoliv mnohým z nás se jeví množství strak ve městech jako závažný problém, odborníci z oblasti ornitologie jsou si jisti tím, že vyhubení žádného ze středoevropských druhů ptáků rozhodně nehrozí, takže se budeme muset zatím smířit s tím, že pro pozorování některých druhů budeme muset někam dále do přírody, ač bychom za okny rádi viděli jiné ptáčky a slyšeli  jiné zpěvy než stračí skřehotání. Jaro je v plném proudu a ačkoli již řada akcí při příležitosti Vítání ptačího zpěvu na mnoha místech proběhla, milovníci přírody a ptactva mohou 24. května vyrazit z Odolic na Mostecku na ornitologickou vycházku s ukázkou odchytu a kroužkování. Více informací získáte na Zeleném telefonu Ekologického centra Most 800 195 342.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů