Čtvrtek, 28. března 2024

Znečištění v ráji: plameňáci versus chemička

Znečištění v ráji: plameňáci versus chemička
Honba za těžbou nerostných surovin Afriky nyní ohrožuje i jedno z velkolepých divadel přírody. Jezero Natron v Tanzanii, kam se slétají pářit statisíce plameňáků, mohou zničit plány na výstavbu chemičky v těsné blízkosti vodní plochy.

Na slaných březích tanzanského jezera Natron se každoročně shromáždí více než půl milionu plameňáků. Přilétají vyhledat bezpečné útočiště bez predátorů i člověka. Z tohoto ráje ptactva se však může brzy stát mrtvá měsíční krajina.

Indický konglomerát Tata Chemicals totiž plánuje nedaleko jezera postavit továrnu na uhličitan sodný, neboli sodu. Produkce této suroviny, často používané při výrobě skla nebo papíru, by měla dosáhnout až půl milionu tun ročně. K projektu se připojila i tanzanským státem vlastněná Korporace národního rozvoje (NDC, National Development Corporation). Když se poprvé ozvali ochránci přírody, NDC slíbila posunout fabriku zhruba 30 kilometrů od útočiště plameňáků.

Útočiště statisíců plameňáků je ohroženo.„Krajinu to zničí. A je jedno, kde přesně bude továrna stát. Pořád si budou sodu brát z jezera," říká Ken Mwathe z organizace Birdlife in Africe podle listu The Independent.

Jezero Natron leží v nejnižším bodě Velké příkopové propadliny. Teploty zde vystupují až k 50 stupňům Celsia a vysoká koncentrace solí je ideální živnou půdou pro hojnost sinic, kterými se plameňáci živí.

Většina uhličitanu sodného z blízké činné sopky Oldonyo Lengai, neboli Hory bohů, se ve vzduchu vypařuje. Dlouhonozí elegantní ptáci si v nehostinném kraji užívají klidu, protože do této krajiny je žádný přirozený nepřítel nepronásleduje.

Stačí málo a plameňáci jsou pryč

Kypící život v padesátistupňovém vedru.Ochránci přírody udávají, že se na březích jezera Natron vylíhlo až 75 procent světové populace plameňáků růžových (Phoenicopterus roseus), včetně těch obývajících vodní plochy a přírodní rezervace východní Afriky. Některé zdroje hovoří až o 2,5 milionu kusů.

Bez Natronu by nebyli žádní plameňáci na jezerech Nakuru, Bogoria a Elmenteita v Keni nebo v národním parku Aruša, či kráteru Ngorongoro v Tanzanii.

Sdružení dvaatřiceti organizací ochránců přírody varuje, že plameňákům stačí malá změna prostředí. Stavba továrny a následné poškození životního prostředí by prý mělo katastrofické následky na přežití populace těchto růžových opeřenců. Stačí, aby se minimálně změnila rovnováha chemického složení v jezeře Natron, zmizí sinice a s nimi i plameňáci.

Scenérie jezera Natron.Varovný příklad se nachází jen několik desítek kilometrů daleko. Jezero Magadi má podobně alkalické složení. Avšak od té doby, co u jeho břehů stojí továrna na sodu, se zde plameňáci přestali množit a vodní plochu dnes křižují místo ptáků ocelové trubky.

Části Magadi sice ještě vypadají čarokrásně a tamní scenérie použili filmaři při natáčení filmu Nepohodlný (The Constant Gardener). Turisté i ptactvo hledající bezpečné místo k páření nicméně radši zamíří jinam.

http://www.tyden.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů