Sobota, 20. dubna 2024

Na Vysočině vznikají nové cyklotrasy na lesních a polních cestách

Na Vysočině vznikají nové cyklotrasy na lesních a polních cestách

Jihlava - Na Vysočině letos přibude 100 kilometrů cyklotras, které cyklisty provedou přírodou po polních a lesních cestách bez aut. Na bezpečné výlety se díky nim budou moci turisté vydávat od července v okolí Nového Města na Moravě na Žďársku. Podle informací, které ČTK poskytl Klub českých turistů, bylo letos v lednu na Vysočině vyznačeno celkem 2322 kilometrů cyklotras, jejich síť se stále rozrůstá. Drtivá většina však vede po silnicích s běžnou dopravou.

Novoměstsko patří k nejoblíbenějším turistickým cílům na Vysočině, hlavně díky lesnaté krajině Žďárských vrchů. Do léta tam bude vyznačeno 13 nových regionálních cyklotras. Na projekt za půl milionu korun přidal 200 000 korun kraj. "Zájem o cykloturistiku vzrůstá. Lidé se ptají na mapy s trasami a chtějí vědět, kam se mohou vydat i s dětmi," řekla Jaroslava Michalcová z informačního centra v Novém Městě na Moravě.

Radnice s pomocí tamních vyznavačů jízdy na kole vyhledávala zpevněné polní a lesní cesty pro nové cyklotrasy od roku 2005, našlo se jich kolem 250 kilometrů. "Cest je dostatek a jsou pěkné, se zajímavými výhledy. Ale pokud nejsou vyznačené, znají je jen místní lidé," podotkla Michalcová. Umístění žlutých značek pro cyklisty ale u větší části vytypovaných cest odmítli vlastníci pozemků. Báli se, že jim rekreanti budou překážet při hospodaření.

Vysočinu protíná řada nadregionálních cyklotras. Další chystaná cyklotrasa, dlouhá 120 kilometrů, povede z Jihlavy přes Třebíčsko k rakouským hranicím. I tu budou z části tvořit cesty bez aut. Na projekt za 85 milionů korun již svazek obcí požádal o evropskou dotaci. Pokud uspěje, práce začnou v příštím roce. Celá trasa by mohla být průjezdná na podzim 2009. 

Nové cyklotrasy na Vysočině pomáhají rozvíjet turistiku i v místech, kam se dřív návštěvníci skoro nedostali. Na stoupající popularitě tohoto sportu zatím v kraji vydělávají hlavně majitelé restaurací u oblíbených výletních cest. V hotelech a ubytovnách tvoří návštěvníci s koly menší část klientely.

Certifikát Cyklisté vítáni, který potvrzuje dostatečné vybavení pro služby cyklistům, má v kraji 43 zařízení -- hotely, restaurace i turistické cíle. Návštěvníci je poznají podle loga s usmívajícím se kolem. Ubytovatelé nabízejí cyklistům mimo jiné energeticky vydatné snídaně, možnost vyprat si oblečení, bezplatnou úschovu kol, nářadí pro opravy, vybavení na mytí kol i lékárničku.

Řada hotelů na Ždársku zavedla pro své hosty i půjčovnu kol, pro běžné turisty ale taková služba v regionu chybí. "Máme tady jen tři zařízení, která jsou ochotna půjčit kola i veřejnosti," uvedla Michalcová. Naopak dobré jsou možnosti pro občerstvení. "Hospůdek s letními zahrádkami je tady poměrně hodně," uzavřela.

Vysočina má pátou nejdelší síť cyklotras v republice. Podle Klubu českých turistů bylo dosud více kilometrů vyznačeno v krajích Jihočeském, Středočeském, Plzeňském a Pardubickém.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů