Pátek, 29. března 2024

Čtrnáctý ročník soutěže Máme rádi přírodu skončil rekordem

Čtrnáctý ročník soutěže Máme rádi přírodu skončil rekordem
Hnutí Brontosaurus ocenilo vítěze 14. ročníku výtvarné, literární a fotografické soutěže Máme rádi přírodu. Slavnostní vyhlášení výsledků a zahájení výstavy z nejlepších prací proběhlo odpoledne 1. května 2008 v Hodoníně. Přes padesát oceněných prací vybírala komise letos z rekordních 2 500 děl od dětí, středoškoláků i mladých dospělých.

Letošní ročník soutěže nesl téma "Tak to ne, přátelé. Vezmeme to z druhého konce" a měl upozornit na problematiku konzumní společnosti produkující téměř nekonečné množství odpadu. "Nejvíce prací přišlo tradičně z mateřských škol," říká hlavní koordinátorka soutěže Ingrid Čejková. "Co však pořadatele překvapilo, byly modely v životní velikosti," dodává.

Děti a mladí lidé ztvárňovali ve svých pracích téma vlivu znečištění a zamoření odpady na přírodu (podtémata "Jak vypadá zvířátko, které pije barevnou vodu", "Chudák kytička", "Les bez života život bez lesa" aj.), zabývali se "životními cykly" věcí (podtéma "Život a konec jedné věci", aj.), hledali osobní odpovědnost (podtémata "Našel jsme na zemi papírek", "Když vykouknu z okna ven", "Co do přírody nepatří, z přírody ven", aj.) či se zabývali budoucností (podtémata "Technologie - bude potřeba člověka", "Píše se rok 3001", aj.).

Všechny práce odrážely snahu si s problémem odpadů i konzumu obecně nějak poradit. Někdy objevováním možností, jak odpad zpracovat na něco užitečného či pěkného, jindy hledáním cest, jak se ho zbavit, či dokonce poukazováním na příčiny problémů v samotném konzumním přístupu společnosti. U malých dětí vítězilo emocionální upozornění: neubližujme svým chováním zvířatům ani rostlinám. Hledání cest, jak se s problémy konzumní společnosti a příčinami nejrůznějšího znečištění vypořádat, však pro autory nebylo lehké.

Soutěž je svou orientací zaměřena na široké spektrum dětí. Více než o samotnou uměleckou stránku děl jde o záměr oslovit děti a mladé lidi s tématy ochrany přírody a životního prostředí. Proto je každému účastníku zasíláno drobné poděkování a inspirační brožurka k zapojení do činnosti ekocenter či dětských organizací zaměřených na volnočasovou ekologickou výchovu.

Výsledkové listiny a více se o soutěži lze najít na www.brontosaurus.cz a na brdo.brontosaurus.cz.
V přípravě je webová galerie soutěže s možností hlasování, další výstavy, publikování vítězných partií i vydání propagačních materiálů s využitím vítězných obrázků.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů