Čtvrtek, 28. března 2024

Ruští ekologové zachraňují šváby

Ruští ekologové zachraňují šváby

Ruští ekologové bijí na poplach, ze země mizí dosud velmi rozšířený šváb, česky zvaný rus domácí. Obtížný a rychle se množící hmyz, dosud v mnoha ruských domech všudypřítomný, zmizel k radosti sužovaných obyvatel. Ekologové v Čeljabinské oblasti už ale navrhli zanést šváby do Červené knihy ohrožených druhů.

Podle Alexandra Logunova, ekologa Ilmenské státní rezervace, jsou totiž švábi v potravním řetězci potřeba. Na seznam ohrožených zvířat chce zanést hned tři druhy, kromě rusa domácího totiž mizí také šváb obecný a rusec laponský. Rusec žil ve volné přírodě, ale šváb obecný a rus domácí bývali častými spolubydlícími lidí. Švábů si naši předkové velmi vážili a jejich přítomnost v domě byla vnímána jako symbol dostatku, připomněl v deníku Izvestija ekolog. Se šváby je podle něj spojena řada ruských pořekadel a přísloví. Lidé se dříve s hmyzem stěhovali do svých nových sídel, a tak se švábi rozšířili po Urale, na Sibiři i ruském Dálném východě.

Švábů obecných však už od poloviny 20. století začalo v ruských domech ubývat. Odborníci zjistili, že jejich potomstvem se živí agresivnější rus domácí. Náš šváb prohrál válku s nájezdníkem z ciziny, vysvětlil Logunov. V Rusku je rus domácí označován nikoli jménem největšího slovanského národa, ale obyvatel Pruska. Také jeho latinský název Blatella germanica odkazuje k Německu. Tento hmyz se dostal do Ruska až v 17. století za rusko-pruských válek a přivezli ho z tažení s rekvírovanými věcmi zřejmě sami ruští vojáci.

Ekolog Logunov ale nedokázal přesně vysvětlit, proč švábi z Ruska v současnosti mizí. Někdo říká, že za to můžou počítače, mobilní telefony, ale to jsou všechno jen domněnky, podotkl. Pro mne je to docela nešťastná událost. Představte si, že vám ze sadu zmizeli ptáci. Z jedné strany je to dobré, neklovou do jablek. Ale co když do nich neklovou proto, že ta jablka jsou zdraví škodlivá? Se šváby je to podobné. Je pro nás zdravé žít v prostředí, které nedokáže přežít ani šváb? vysvětluje své obavy ekolog.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů