Sobota, 20. dubna 2024

Polský orel se vrací do přírody

Polský orel se vrací do přírody
Orel mořský se znovu zabydlel v Polsku. Ještě před pár lety zoologové a ochránci přírody varovali, že nemusí dlouho trvat a Poláci uvidí mohutného a majestátního orla už jen na státním znaku. Situace se ale zlepšila, jeho ochrana přinesla výsledky a ptáka, který váží až šest kilogramů a je největším orlem, mohou lidé pozorovat ve volné přírodě.

Lov orlů mořských oblíbený v 19. století a jedovatý pesticid DDT užívaný rolníky v 50. a 60. letech minulého století způsobily, že tomuto druhu v Polsku hrozilo vyhubení. "Odhaduje se, že nyní u nás žije okolo 700 párů těchto dravců. Zabírají nové terény, budují hnízda blízko lidských obydlí. Tato dobrá tendence se může rychle změnit, proto musíme stále dbát o jejich ochranu," popsal Jan Lontkowski, člen sdružení na ochranu orlů, což je jedna z nejstarších polských organizací ochránců přírody.

Na konci 19. století orel mořský z Polska téměř vymizel. Jen několik párů přežilo v okolí Štětínského zálivu na západě země. V druhé polovině 20. století se odhadoval jejich počet na 50 až 100 párů. V následujícím období se na populaci podepsalo užívání DDT v zemědělství a dalších preparátů, které obsahovaly těžké kovy.

Nepřítel orla: člověk

"Nepřítelem ptáků jsou samozřejmě lidé. A to nejen pytláci a obchodníci s opeřenci, ale hlavně společnost jako taková. Hrozbou pro dravce je znečišťování životního prostředí, kácení stromů a ničení přirozených hnízdišť," říká Lech Zužalek z Wolińského národního parku na severozápadě země, kde žije početná populace orla mořského, který společně se zubrem a čápem patří k symbolům Polska.

Počet párů orla mořského, který má rozpětí křídel 2,5 metru, se začal zvyšovat v 80. letech. Nárůst je podle Lontkowského hlavně výsledkem právní ochrany a speciální ochrany hnízd a hnízdišť. "Pomohlo také to, že se přestalo používat DDT a snížilo se užívaní chemikálií v zemědělství a lesnictví," doplnil Zužalek.

Ochrana hnízdišť zabírá

Ochránci si vymohli vytvoření speciálních ochranných zón v okolí hnízd. Do těchto ochranných pásem o průměru 500 metrů je naprostý zákaz vstupu. Uvnitř je zakázáno kácet stromy a v jeho nejbližším okolí dělat hluk.

Populace orlů mořských, kteří se živí převážně rybami a vodními ptáky, se zřejmě i díky těmto zónám klidu zvyšuje v Polsku v posledních patnácti letech nejrychleji v rámci celé Evropy.

Několik párů orlů mořských žije také v České republice. V celé Evropě je okolo 5000 párů, což představuje zhruba polovinu světové populace.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů