Pátek, 29. března 2024

Co se vešlo na Noemovu archu

Co se vešlo na Noemovu archu

Jak se Noemově arše podařilo udržet nad hladinou?

Na Zemi žijí miliony druhů živočichů a biologové objevují nové druhy téměř všude, kam se podívají. Od afrických mokřad až po Ant-arktidu. Rozšiřující se počet známých živočišných druhů vypadá na první pohled jako paradox. Vždyť OSN tvrdí, že svět čelí největšímu vymírání druhů od doby, kdy ze Země před 65 miliony let zmizeli dinosauři. Lidí přibývá, s nimi i nečistot, mění se klima...

V Bonnu se příští měsíc sejdou vládní představitelé, aby řešili, jak se dodržuje Úmluva o biologické rozmanitosti, mezinárodní smlouva, k níž se připojilo i Česko, která chce, aby se změnilo tempo vymírání druhů. Většina expertů tvrdí, že stanovené cíle se vzdalují.

To, že se ale stále nové druhy objevují, však živí otázku: jak se vlastně vešli na Noemovu archu?

"Fyzicky je to samozřejmě nemožné," říká James Edwards, výkonný ředitel Encyklopedie života. V její internetové formě (www.eol.org) je popsáno 1,8 milionu druhů.

"Odhaduje se, že existuje ještě mezi 8 až 50 miliony druhů, které nebyly identifikovány," tvrdí Edwards. Jiní experti mluví až o 100 milionech.

Je však nutné zdůraznit jeden závěr: to, že byl nějaký druh nově popsán, nijak nenahradí či nekompenzuje skutečnost, že jiný mezitím vymřel.

Politici přitom někdy volí velmi varovná slova. Sigmar Gabriel, německý ministr životního prostředí, říká, že ničení živočišných druhů může ohrozit životy miliardy lidí. Poukazuje přitom hlavně na mořskou faunu. Gabriel je proto přesvědčen, že rok 2050 může znamenat konec komerčního lovu ryb.

Ti, co věří bibli, tvrdí, že Noemova archa byla ve skutečnosti velké plavidlo. Na svou dobu přímo obří - dlouhé na 140 metrů. Nemělo tedy nic společného s obrázky malých lodí, na nichž je vidět dlouhé krky žiraf, jež se tak často objevují v dětských knihách.

"Mluvíme zde o věcech, které jsou věrohodné," říká profesor anatomie David Menton z Washington University, který je zakladatelem kontroverzního muzea stvoření v Kentucky. Snaží se dokázat, že Bůh vytvořil svět během několika dnů před zhruba 6 tisíci lety.

Menton tvrdí, že Noe vzal na palubu plavidla zřejmě pouze okolo 16 tisíc zvířat. Malí tvorové jako hmyz a červi podle něj záplavu mohli přežít. Třeba na větvích, které plavaly po hladině. Noem prý mohl ušetřit na lodi místo tím, že na ni vzal mláďata.

Stoupenci teorie o Noemově arše tvrdí, že měla v podstatě tři patra a její celková plocha se mohla pohybovat okolo 10 tisíc metrů čtverečních. "Nosnost takového plavidla by byla na tehdejší dobu ohromující, až 30 tisíc tun," tvrdí Dragos Rauta, expert z Mezinárodního sdružení vlastníků tankerů.

Přepravci zvířat mají ale pochyby. Podle Bjorna Clausena, experta na transport zvířat z Corral Line AS, potřebuje třeba kráva nejméně dva metry čtvereční.

"U tygrů by to mohly být čtyři metry, a co teprve u velkých živočichů, jakými jsou nosorožci? Noemova archa by se rychle naplnila," říká.

Zebry, tučňáci, supi, pandy či antilopy, krokodýli. Ti všichni vyžadují jiné prostředí, jinou stravu, jiné klima.

"Noe by musel být velmi šikovným inženýrem, který se vyzná v systémech topení a ventilace, aby mohl mít vedle sebe polární medvědy a třeba leguány," tvrdí Jesse Ausubel, šéf Encyklopedie života na Rockefeller University v New Yorku.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů