Pátek, 19. dubna 2024

Gang pašoval do Česka vzácné plazy z Austrálie

Gang pašoval do Česka vzácné plazy z Austrálie

Australská policie začala pátrat po pašeráckém gangu, který se v uplynulých šesti měsících snažil z Austrálie do Česka v poštovních balíčcích propašovat 15 vzácných gekonů.

Agentura AP uvedla, že pašerákům hrozí v případě dopadení až deset let vězení a pokuta do výše 100 000 australských dolarů. To je v přepočtu 1,5 milionu korun.

Naposledy objevili pracovníci australské pošty vzácného pagekona lupenoocasatého v zásilce, která měla být z australského města Cairnsu odeslána do Česka minulý týden. Pětadvacet centimetrů dlouhý plaz byl podle prohlášení celníků bez vody a jídla tři týdny, kupodivu však přežil.

Policie tvrdí, že případ z minulého týdne je jen pokračováním zvýšené snahy pašeráků vyvézt vzácná zvířata do zahraničí, kde se nabízejí v přepočtu za 16 000 korun.

Pašeráci ukrývali ještěry do rámečků na fotografie a do knih s vyříznutými stránkami. Většina zvířat ještě před objevením uhynula kvůli nedostatku jídla, vody a vzduchu. O přeživší gekony se starají ochránci přírody.

Podle policie byly balíčky odeslány ze čtyř různých měst v Austrálii a všechny směřovaly do Česka.

"Ti lidé odesílali několik gekonů v jednom balíčku a zřejmě doufali, že alespoň jeden z nich dokáže cestu přežít," popsal metodu pašeráků vyšetřovatel Richard Janeczko.

Kriminalista Janeczko také uvedl, že australští vyšetřovatelé spolupracují s českou policií a snaží se odhalit celou síť pašeráků.

Za pašování plazů byl na pátém kontinentu v roce 2003 odsouzen pětadvacetiletý Čech, který se snažil z Austrálie bez povolení vyvézt divoce žijící zvířata včetně několika gekonů. Trest byl ale na australské poměry nezvykle mírný: tři měsíce vězení.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů