Čtvrtek, 25. dubna 2024

Hyundai ustoupila ekologům, vysadí původní dřeviny

Hyundai ustoupila ekologům, vysadí původní dřeviny

Praha - Vstřícný krok vůči ochráncům životního prostředí udělala automobilka Hyundai, která v Nošovicích staví továrnu pro výrobu vozů pro Evropu. V okolí továrny totiž nakonec vysadí pouze místní, domácí druhy stromů, jak se zavázala v Deklaraci porozumění, již uzavřela s ekology.

Právě jejich protesty před několika týdny vyvolal plán automobilky, která namísto slíbených domácích druhů chtěla vysazovat čínské javory, americké duby, červeně kvetoucí hlohy a další exotické a nepůvodní dřeviny. Nyní automobilka ustoupila stížnostem ochránců a veřejnosti a slibuje, že vysadí pouze místní druhy stromů, které neohrozí unikátní přírodu pod Beskydami.

„Japonské javory a jiné cizokrajné stromy byly nahrazeny jinými kultivary,“ potvrdil Deníku mluvčí automobilky Petr Vaněk. Shodu na části sporných bodů potvrzuje i Ekologický právní servis, který výstavbu automobilky od počátku pečlivě monitoruje. „Hyundai nám poslala přepracovaný projekt sadových úprav v Nošovicích. Přiblížili se sice k tomu, co bychom považovali za adekvátní, ale k dokonalosti ještě mnoho chybí,“ řekl Jiří Nezhyba z EPS.

„Projekt jsme přepracovali a téměř ve všem vycházíme společnosti EPS vstříc. Dochází ke shodě,“ dodal mluvčí Vaněk. Jedním z nevyřešených bodů je úprava místa, kde současné parkoviště dříve přetínalo stromořadí.

„Místo pásu zeleně tam chce Hyundai natřít část parkoviště nazeleno, to je absurdní,“ vyhodnotil situaci Nezhyba. „Nemůžeme dopustit, aby nám na nová auta padal nepořádek z korun stromů,“ kontroval Vaněk. Obě strany o tom musí jednat.

www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů