Úterý, 16. dubna 2024

Kniha o Moravskoslezském kraji ukazuje stavby i přírodu

Kniha o Moravskoslezském kraji ukazuje stavby i přírodu

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ - Zajímavá místa Jeseníků a Beskyd, industriální stavby regionu, typické objekty měst Moravskoslezského kraje i pohled do historie severní Moravy a Slezska. To vše najdeme v publikaci "Viděno třemi", kterou pokřtil hejtman MSK Evžen Tošenovský.


"Je dobře, že v rámci propagace našeho regionu nemusíme používat pouze standardní propagační materiály a předměty. Kniha má hodnotu daleko trvalejší. Věřím, že najde hodně spokojených čtenářů a milovníků nádherných fotografií. Jsem přesvědčen, že nám pomůže získat nové turisty, příznivce a možná, s trochou nadsázky, i nové obyvatele", řekl při slavnostním křtu hejtman Tošenovský.

Kniha vznikala téměř šest měsíců, kromě české má i anglickou jazykovou mutaci a vyšla v celkovém nákladu 3 tisíc kusů. Autorsky se na ní podíleli Petr Šimčík, Petr Sikula a Štefan Špic. Úvodní komentář zachycující historii území Moravskoslezského kraje vytvořila Irena Korbelářová ze Slezské univerzity v Opavě.

Petr Šimčík žije od narození v Ostravě. Kouzlu objektivu plně podlehl ve svých pětadvaceti letech. Ve fotografii se velkou měrou věnuje p ředevším architektuře a rodnému městu - Ostravě. Zaujalo ho to, o co ostatní mnohdy nezavadí ani pohledem - staré doly, pece, historické průmyslové objekty - tedy téma "industry". Jeho cílem je zachytit duši těchto míst svým pohledem. Kromě tohoto tématu se věnuje také fotografování přírody, památek ale i momentek dění kolem sebe.

Petr Sikula se narodil ve Zlíně. Fotografii vystudoval na SUPŠ v Brně u profesorů Karla Otto Hrubého a Oldřicha Staňka. Ve své tvorbě se věnuje reportážním snímkům, aktům i portrétům, ale jeho srdeční záležitostí je krajina. Sikula je členem Unie výtvarných umělců, má za sebou více než pět desítek autorských výstav doma i v zahraničí a získal více než 130 ocenění. V knize najdete jeho fotografie Beskyd, Jeseníků a Poodří.

Štefan Špic pochází z východního Slovenska, ale dvě desítky let již žije a tvoří v Karviné. Fotografování se zabývá od dětství. Také on získal řadu domácích i mezinárodních cen. Přes deset let se věnuje tomuto uměleckému směru profesionálně. Ve Špicově tvorbě dominují fotografie horníků při práci v podzemí, k jeho velkým tématům patří také voda ve všech svých podobách, což je patrné i knize "Viděno třemi".

Knižní publikace nebude volně prodejná, má sloužit jako bezplatný materiál k propagaci Moravskoslezského kraje na konferencích cestovního ruchu, na veletrzích nebo jako dárek pro hosty hejtmanství.


Autor / zdroj: Barbara Odstrčilíková
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů