Pátek, 29. března 2024

Soud uznal Luďka Zahradníka vinným za zasypání ohrožených živočichů

Soud uznal Luďka Zahradníka vinným za zasypání ohrožených živočichů
PARDUBICE - Okresní soud v Pardubicích dnes uznal vinným Luďka Zahradníka, jednatele společnosti Skládka Elzet, za vyhlazení chráněných živočichů v jezeře Blato u Mikulovic. Na kauzu už před čtyřmi lety upozornili místní občané, kterým Arnika poskytla právní pomoc. Luděk Zahradník se proti rozsudku na místě odvolal.

Soudce Jan Šlosar potvrdil vinu jednatele Zahradníka, ale neuložil mu žádný trest. Odůvodnil to tím, že dostatečným trestem byl samotný soudní proces. „Odsouzení pana Zahradníka jsme očekávali,“ říká právník Centra pro podporu občanů sdružení Arnika Lukáš Matějka. „To, že nepadnul trest, ale nechápeme. Vždyť podnikání společností pana Zahradníka vedlo k úplnému vyhubení čolka velkého, rosničky zelené, břehule říční a k ovlivnění života mnoha dalších živočišných druhů v dané lokalitě,“ doplnil právník.

Argumenty pana Zahradníka byly založeny především na pomlouvání občanských sdružení a svalování viny na všechny možné strany. Za zavezení jezera obviňoval stát i sousedního majitele pozemku. Během výslechu dokonce naznačil žádání úplatku ze strany ekologů. „Tuto nehoráznost jsme slyšeli poprvé. Nikdo z našeho sdružení po panu Zahradníkovi samozřejmě žádné peníze nežádal a jen to ukazuje na styl jednání pana Zahradníka. Po doporučení Centra pro podporu občanů Arniky vážně zvažujeme možnost podání žaloby na ochranu dobré pověsti,“ uvedl Václav Průšek ze Sdružení pro ekologii - Mikulovice. 

Jezero v Blatě je v současnosti již téměř zcela zavezené sutí. „K navážení stavebního odpadu docházelo nelegálně, takže bylo Zahradníkovým firmám uděleno několik pokut. Jejich výše je ale s předpokládaným ziskem Zahradníkových společností neporovnatelná, navíc byly mnohé z nich zrušeny. V součtu udělené pokuty nedosáhly ani půl milionu korun a za ukládání odpadů přitom inkasoval desítky miliónů korun,“ dodal mluvčí Arniky Jan Losenický.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů