Sobota, 20. dubna 2024

Kaviár dostane kolky jako alkohol

Kaviár dostane kolky jako alkohol
Dózy s kaviárem by brzy měly nést podobné kolky jaké dnes mají lahve s alkoholem. Zpřísnění pravidel pro zacházení s jikrami jesetera je reakcí na nejnovější informace o rychlém poklesu některých druhů této podivně vyhlížející ryby.

Světová populace jeseterů se za posledních patnáct let smrskla na pouhou třetinu. Hlavní příčinou úbytku je nelegální výlov.

Legislativu, která by znesnadnila život obchodníkům kupujícím kaviár od pytláků, chystají Evropská komise i české ministerstvo životního prostředí.

Nálepky nestačí

Nejvíc kaviáru na trh přichází ze zemí ležících kolem kaspického moře: ruské Astrachaně a z íránských lovišť.

Obě oblasti mají na každý rok stanoveno množství ryb, které mohou vylovit. Určuje je CITES, organizace zabývající se ochranou ohrožených druhů.

Další tuny jeseterů ovšem tahají z vody pytláci. "U Kaspického moře se lov nedaří ohlídat. Jeseteři jsou tam na pokraji vyhubení," potvrzuje Pavla Říhová z České inspekce životního prostředí.

Největším cílovým trhem pro kaviár jsou země Evropské unie: ročně se do nich dováží necelých šest set tun lesklých tmavošedých kuliček.

V tomto množství nejsou započítány další tuny, které se na trh dostanou nelegálně.

Poznat kaviár od pytláků by mělo být snadné; dózy s jikrami z jeseterů vylovených podle zákona jsou opatřeny nálepkou s kódem, který umožňuje vysledovat jeho cestu až na místo, kde byl vyloven.

Kromě papírové kontroly mohou inspektoři CITES využívat genetickou databázi jeseteřích vzorků. Z ní je možné zjistit, zda kaviár skutečně pochází z místa, které je uvedeno v kódu.

"Tato ochrana ale není dostatečná. Evropská komise proto připravuje systém kolkování," říká Jan Kučera z ministerstva životního prostředí.

Obchodníci nelegální kaviár totiž často plní do dóz opatřených originálními nálepkami. A právě tento postup by měly nové kolky odbourat.

Balírny kaviáru do Česka

Kaviárovou legislativu, která by ztížila život dovozcům nelegálního kaviáru, se chystá přijmout i Česko. Sladí místní zákony s pravidly, jimiž se řídí země Evropské unie.

V červnu poslanci tak na stůl dostanou novelu zákona upravující nejen označování nádob s jeseteřími jikrami, ale i pravidla pro balírny kaviáru.

V Česku zatím žádná není, podle informací HN už ale na ministerstvu životního prostředí leží minimálně jedna žádost o licenci.

"Podmínky pro provoz balíren kaviáru už si několik firem vyžádalo, většinu ale odradí přísná pravidla, která musí splnit," říká Kučera. Mimo jiné musí prokázat legální původ kaviáru.

Podle něj mají o kaviárový byznys v Česku společnosti s vazbami na ruskojazyčné země. Kaviár budou získávat od velkých dovozců z Francie či Německa a přebalovat jej do menších dóz.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů