Středa, 24. dubna 2024

Lipník a Hranice – budou mít přírodní park, nebo větrný park?

Lipník a Hranice – budou mít přírodní park, nebo větrný park?

Výstavba Větrného parku Rakov se čtrnácti obřími elektrárnami by mohla ukončit naděje na vyhlášení Přírodního parku Krásnice-Maleník, který několika turistickými trasami spojuje města Lipník a Hranice. Oblast je také odpočinkovým územím, jenž bezprostředně navazuje na Lázně Teplice nad Bečvou. Součástí navrhovaného přírodního parku je rovněž Hranický kras s nejhlubší propastí ve střední Evropě a s unikátními Zbrašovskými aragonitovými jeskyněmi.

V přírodním parku leží i legendární hrad Helfštýn, který by byl plánovanými elektrárnami převýšen o 120 m. Po dlouhých staletích jeho historie by tak Moravská brána definitivně ztratila tuto krajinou dominantu. Novým monumentem by se stal Větrný park Rakov se 150 m vysokými elektrárnami.

Proces posuzování a schvalování tohoto záměru zatím bohužel staví města Lipník a Hranice poněkud stranou. Ztráta atraktivnosti dosud zachovalého přírodního prostředí Maleníku se však dotkne také jejich obyvatel a návštěvníků. Větrný park jim poškodí poslední kus zdravé krajiny v srdci Moravské brány.

Nyní bude na rozhodnutí Odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Olomouckého kraje, zda-li zastaví, či naopak podpoří snahy o vyhlášení Přírodního parku Krásnice-Maleník. Předpokladem pro vyhlášení přírodních parků je především zachovalý krajinný ráz s významnými estetickými a přírodními hodnotami.


Poznámka:
Záměr je nyní posuzován Odborem životního prostředí a zemědělství KÚ Olomouckého kraje v rámci procesu EIA. Vedoucí odboru: Ing. Josef Veselský, Jeremenkova 40b – budova RCO, telefon 585 508 402.

Autor: NAŠE SPOLEČNÁ KRAJINA o.s.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů