Pátek, 19. dubna 2024

V českých lesích se přemnožil kůrovec, hrozí kalamita

V českých lesích se přemnožil kůrovec, hrozí kalamita

19. června 2008 13:27

PRAHA (ČTK) - V českých lesích opět řádí kůrovec, který loni podle odborníků napadl dvojnásobný počet stromů než v roce 2006. Experti proto stejně jako vedení státního podniku Lesy ČR varují, že v lesích letos může vypuknout kůrovcová kalamita mimořádného rozsahu. Poslední hrozba kůrovcové kalamity byla v Česku v roce 2004 po mimořádně suchém a teplém roce 2003.

Hnutí Duha dnes s odkazem na údaje zveřejněné v odborném měsíčníku Lesnická práce ČTK sdělilo, že kůrovec loni napadl 1,9 milionu metrů krychlových smrků, což je dvojnásobné množství než v roce 2006. "Experti odhadují, že letos může toto číslo dosáhnout tří milionů kubíků," uvedl Jaromír Bláha z Hnutí Duha, podle kterého jsou hlavní příčinou smrkové monokultury a výsadba umělých smrčin.

Množství kůrovců připravených pro jarní rojení letos totiž bylo podle odhadů lesníků na úrovni poloviny 90. let, kdy Česko zasáhla poslední velká kůrovcová kalamita. K očekávanému přemnožení kůrovce, který dokáže zničit celé smrkové porosty, přispěly zejména menší srážky a nadprůměrné teploty v posledních dvou letech.

Pokud již kůrovec strom napadne, musí se ihned pokácet. Když nejde rovnou na pilu a zůstane v lese, musí se kmen zbavit kůry nebo chemicky ošetřit.

zdroj: Ekolist

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů