Středa, 24. dubna 2024

Senegal: kouzlo starých kultur, koloniální architektury i nádherné přírody

Senegal je převážně muslimskou zemí ležící v západní Africe
Senegal: kouzlo starých kultur, koloniální architektury i nádherné přírody

Do roku 1960, kdy získal nezávislost, spadalo jeho území pod Francii a dodnes je zde francouzština úředním jazykem. Tento stát o rozloze 196.000 kilometrů čtverečních, s počtem obyvatel jen o něco málo větším než je Česká republika, se může pyšnit celkem pěti památkami UNESCO. Pojďme se na ně podívat.

Ostrov Gorée se nachází u senegalského pobřeží, naproti hlavnímu městu celé země, Dakaru. Od 15. do 19. století byl ostrov největším centrem obchodu s otroky na celém africkém pobřeží. Postupně byl ovládán Portugalci, Holanďany, Angličany a Francouzi, a jeho architektura je charakterizována kontrastem mezi ponurými otrockými čtvrtěmi a honosnými domy otrokářů. Dodnes ostrov přináší živý důkaz lidského vykořisťování. Na Seznam světového dědictví byl Gorée zapsán v roce 1978.

O tři roky později byla na Seznam přidána také přírodní památka s názvem Národní park Niokolo-Koba. Roku 2007 si však park vysloužil i zápis na Seznam ohrožených památek. V Senegalu totiž žije kriticky ohrožený poddruh antilopy Derbyho, největší antilopy vů­bec. Jejím posledním útočištěm je právě park Niokolo Koba, v němž bylo při leteckém sčítání v roce 2001 zaznamenáno pouze 100–150 je­dinců. Přestože je park vojensky střežen, klesající stavy zapříčiňuje převážně pytláctví. Park se rozkládá se při březích řeky Gambie, a proto zde můžeme nalézt celkově velmi rozmanitou faunu, mnohdy též ohroženou pytláctvím.

Národní ptačí rezervace Djoudj se nachází v deltě řeky Senegal. Jedná se o mokřinu o rozloze 16.000 hektarů. Jejím základem je obrovské jezero s přilehlými říčkami, rybníky a stojatými vodami. Celá lokalita poskytuje útočiště pro 1.500.000 ptáků. Za zmínku stojí například pelikán bílý, volavka nachová, lžičák africký či kormorán. Na Seznam světového dědictví byla rezervace zapsána v roce 1981.

Ostrov Saint-Louis byl na Seznam světového dědictví zapsán v roce 2000, roku 2007 byl zápis rozšířen o další území. Saint-Louis byl založen v 17. století jako francouzské sídlo, k jeho urbanizaci však došlo až v polovině 19. století. Saint-Louis byl hlavním městem Senegalu v letech 1872 až 1957 a hrál důležitou kulturní a ekonomickou roli v celé Západní Africe. Poloha města v rámci ostrova, při ústí řeky Senegal, jeho systém přístavních hrází, jeho charakteristická koloniální architektura, to vše dává městu specificky odlišný vzhled a atmosféru.  

Kamenné kruhy v Senegambii, to je památka, o kterou se Senegal – jak už název místa napovídá – dělí se sousední Gambií. Na Seznam světového dědictví byla památka zapsána v roce 2006. Jedná se o příklad výjimečné koncentrace více než tisícovky monumentů v 100 kilometrů širokém pásu vedoucím podél řeky Gambie. Rozdělují se na 4 hlavní skupiny - Sine Ngayene, Wanar, Wassu a Kerbač - a kromě kamenných kruhů jsou zde k vidění četné mohyly a pohřebiště. Obsah některých z nich se datuje až k 3. století př.n.l. Všechny tyto nálezy vypovídají o kdysi velice rozvinuté, vysoce organizované společnosti.

Příště se podíváme na památky UNESCO ve Švýcarsku.

Foto: Wikipedia

Autor: Kateřina Suková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů