Čtvrtek, 28. března 2024

Libavá varuje čtyřkolkáře: za ničení přírody bude přísný trest

Libavá varuje čtyřkolkáře: za ničení přírody bude přísný trest

Libavá - Řidiči terénních čtyřkolek si vyhlédli Libavou, kam hlavně o víkendech vyrážejí prohánět své stroje. Podle velení vojenského prostoru však v tamní přírodě zanechávají nevratné stopy. Protože nájezdů vyznavačů terénních vozidel přibývá, velení cvičiště šoférům pohrozilo přísnými sankcemi.

„Jezdí mimo komunikace terénem, který je hlavně zajímá, což tady ale nemíníme tolerovat. Ničí nejen výcvikové lokality, ale i přírodu, a to i místa s chráněnými druhy rostlin a živočichů,“ uvedl přednosta vojenského újezdu Libavá Vladimír Kubisa.

Libavá má rozlohu bezmála 33 tisíce hektarů a tamní terénní podmínky jsou pro vyznavače čtyřkolek a terénních motocyklů velice lákavé. „Oslovují nás, že by si chtěli na Libavé zajezdit. V lokalitách, o které žádali, to ale nelze v žádném případě povolit. Masově už vůbec ne,“ sdělil přednosta Kubisa. Čtyřkolkáři se proto vydávají za svým adrenalinem v členitém terénu s rozlehlými planinami a lesními porosty načerno. „Hlavně o víkendech. V době dovolených se obáváme, že jich přibude i v týdnu,“ uvedl Kubisa. Motorkářům proto pohrozil, že za porušení zákazu vjezdu a ničení přírody dostanou maximální postihy.

Připustil však, že řidičům terénních strojů se často daří ujet a pokutě se vyhnou. „Pomoci může i veřejnost. Sám jsem vyzval, aby si lidé zapsali poznávají značku a čas, a pokud možno je i mobilem vyfotili,“ dodal Kubisa.

Co motorkářům hrozí? „Pokuta několik tisíc korun. Rozhodli jsme, že postihy budou co nejpřísnější,“ vzkázal řidičům. Ochranáři zatím poškození přírody na Libavé, kde jsou cenné přírodní lokality, kvůli motorkářům a čtyřkolkářům neřešili. „Velké problémy jsou hlavně v Jeseníkách a Beskydech, kde ničí přírodu v chráněném území,“ uvedl Tomáš Vávra z Agentury ochrany přírody a krajiny. Do obou moravskoslezských hor proto hlavně o víkendech vyrážejí dobrovolníci, aby pomohli střežit chráněné partie s ohroženými druhy před řáděním vyznavačů terénních stojů.

Moje Bruntálsko

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů