Čtvrtek, 25. dubna 2024

Turistické cíle na Žďársku? Příroda a historické stavby

Turistické cíle na Žďársku? Příroda a historické stavby

Průzkum společnosti Dema ukázal, že nejatraktivnějším turistickým cílem na Vysočině je Jihlava, na Žďársku zabodovaly Žďárské vrchy, velkomeziříčský zámek a kostel na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou.

V čase začínajících školních prázdnin občané Vysočiny odpovídali, kam by se rádi podívali na výlet. Mezi nejhojněji jmenovanými místy figurovaly i památky žďárského regionu. Pro zámek ve Velkém Meziříčí hlasovala 2,3 procenta dotázaných a za památkou světového kulturního dědictví UNESCO kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou by nejraději vyrazilo 3,1 procent respondentů. Nejlépe ze Žďárského regionu se ale umístila Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy.

CHKO na Žďársku nejvyhledávanější

„Žďárské vrchy obsadily celkové páté místo top míst Vysočiny,“ sdělila Lea Jozífková, asistentka výzkumu firmy Dema. Santiniho kostel je hned za CHKO. „Za červen se na Zelenou horu přišlo podívat tři tisíce sedm set lidí,“ sdělil kastelán kostela na Zelené Hoře Karel Straka. Mezi návštěvníky památky UNESCO nechyběli cizinci. „Zaznamenali jsme hlavně Japonce a Holanďany,“ podotkl kastelán. Velkomeziříčský zámek obsadil příčku devátou.

Zvítězila Jihlava

Na prvních dvou místech pomyslného žebříčku se umístily Jihlava a Telč. V Jihlavě obyvatelé kraje Vysočina doporučují navštívit především místní zoologickou zahradu, katakomby a vodní ráj. V Telči je nejvíce zaujal její zámek a náměstí. Na bronzový stupínek se dostala Třebíč s upozorněním na baziliku, židovskou čtvrť a zápis mezi památky UNESCO.

Úkolem dotazovaných občanů bylo vyjmenovat tři podle nich nejvýznamnější památky Vysočiny. Jejich ochota odpovídat a snaha poradit opravdu to nejlepší místo signalizuje, že své tipy nejenom navštívili nebo znají, ale že je považují za bohatství oblasti, kde žijí. „Lidé k názvům míst často připojovali přídomky, například krásný, neobyčejný, pozoruhodný, originální, překvapivý a podobně,“ podotkla Jozífková. Časté byly také komentáře typu „to stojí za to vidět“ nebo mírná kritika jako „chtělo by to větší propagaci.

Anketu nazvanou Kam na výlet na Vysočině uspořádala společnost Dema, která poskytuje služby v oblasti veřejného mínění a průzkumu trhu. Jejich cílem bylo upozornit na místa, která jsou natolik zajímavá, že stojí za to je navštívit. „Tipy na výlet se mohou hodit všem, kdo na Vysočině tráví volný čas a vyhledávají turisticky atraktivní cíle,“ uvedla asistentka výzkumu. V rámci devíti set odpovědí od tří set dotázaných lidí se objevilo celkem sedmdesát osm různých názvů míst a památek, která nesou podle dotazovaných punc zajímavosti, neobvyklosti nebo historie.

http://www.vysocina-news.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů