Sobota, 20. dubna 2024

Orangutanům ve volné přírodě hrozí vyhynutí

Orangutanům ve volné přírodě hrozí vyhynutí

Počty orangutanů na jediných dvou ostrovech, kde žijí ve volné přírodě, povážlivě klesly a zvířata se brzy mohou stát prvními lidoopy, kteří zaniknou, jestliže tomu lidé nezabrání. Za jejich úbytkem je v Malajsii a Indonésii především nelegální těžba a rozšiřování palmových plantáží, uvedl Serge Wich z trustu na ochranu lidoopů v Iowě.

Podle Wiche klesl na Sumatře za poslední čtyři roky počet orangutanů téměř o 14 procent, zatímco na Borneu je pokles 10procentní. Na Sumatře žije v současnosti 6 600 orangutanů, na Borneu necelých 50 000. „Jestliže nebude vyvinuta neobyčejná snaha to změnit, orangutan může být první lidoop, který zanikne,“ napsal Wich.

V květnu uvedlo Centrum na ochranu orangutanů, že v centrálním Kalimantanu na Borneu klesl od roku 2004 počet ohrožených primátů na 20 000 oproti předchozím více než 31 000. Vyplývá z toho, že orangutani by mohli zaniknout do roku 2011.

Největším nebezpečím je podle Wiche nelegální těžba a masivní zakládání nových plantáží na výrobu biopaliv. Indonésie se na loňském summitu OSN o klimatických změnách zavázala zastavit plundrování pralesa, přirozeného prostředí zvířat, a vědci se závazkem spojují naděje.

www.novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů