Sobota, 20. dubna 2024

Ubrání hradečtí ekologové přírodní památku Plachta?

Ubrání hradečtí ekologové přírodní památku Plachta?

Hradec Králové - Ostrý spor zmítá hradeckou radnicí. Ta se totiž dostala do konfliktu s tamními ekology o program Natura 2000. Tento seznam evropsky významných přírodních míst by mohl být rozšířen o některé lokality v okolí Hradce Králové. Radní jsou však proti a odmítli návrh Agentury ochrany přírody a krajiny na zařazení některých území do tohoto seznamu.

Přírodní památka Plachta leží na okraji města. Na bývalém vojenském cvičišti jsou louky, vřesoviště i tůně. Podle ekologů jde v rámci republiky o jedinečné místo. Nikde jinde například nežije tolik druhů vážek jako tady, čtyřicet devět. "Ze zoologického hlediska je Plachta naprostým unikátem. Hradec Králové by na ní měl být hrdý stejně jako na Chrám sv. Ducha, je přesvědčena Blanka Mikátová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.     

Právě Plachta by se proto podle návrhu Agentury ochrany přírody a krajiny měla stát jedním ze čtyř míst na území Hradce, které se začlení do evropské soustavy chráněných území, Natura 2000. Radní města však s tím nesouhlasili. "S největší pravděpodobností stojí za odporem města ekonomické zájmy, protože by na tomto ekologicky cenném území rádi viděli zástavbu," tvrdí David Číp z Českého svazu ochránců přírody. "My čekáme, až nám bude předložený závazný dokument, který se bude jmenovat Podmínky péče o území na příštích x let. My nevíme, k čemu bychom teď dávali svolení, protože po nás se jenom chtělo, abychom s tím souhlasili," hájí město náměstkyně hradeckého primátora Pavla Finfrlová. "Domníváme se, že podmínky jsou popsány poměrně přesně," oponuje Blanka Mikátová.  

Které lokality se stanou součástí Natury 2000, o tom nakonec rozhodne vláda.  

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů