Pátek, 29. března 2024

Kóty 718: Bursík slíbil jednání s přírodovědci

Kóty 718: Bursík slíbil jednání s přírodovědci

Brdy - Ministr životního prostředí Martin Bursík se v jiné souvislosti zmínil, že vláda nezná přesné technické parametry základny. Trokavecký starosta Jan Neoral na základě toho obviňuje vládu, že veřejnosti lže.

Značný rozruch v řadách odpůrců radaru vyvolala nedávná odpověď ministra životního prostředí Martina Bursíka, který reagoval na dotaz poslance Vladimíra Koníčka. Poslanec požadoval nejdříve po ministryni obrany Vlastě Parkanové, aby mu sdělila technické parametry radaru, který by mohl stát v Brdech. Koníček se odpovědi nedočkal a požádal o to samé ministra Bursíka. Jeho odpověď ale znepokojila nejznámějšího odpůrce radarové základny v Česku trokaveckého starostu Jana Neorala.

V dopise adresovaném poslanci se mimo jiné píše, že ministerstvo obrany zadalo v roce 2007 vypracování biologického hodnocení na území, kde by mohl radar stát. „Vzhledem k tomu, že nejsou dosud známé konkrétní technické informace, je uvedená studie zpracována velmi obecně a její použitelnost je pouze orientační,“ sdělil ministr Koníčkovi.

Zvláště tato věta vyvolala řadu otázek pro odpůrce radarové stanice podobně jako dovětek, že z tohoto důvou není možné určit technické limity ani případné dopady na živou přírodu. Odpůrci radaru na základě toho tvrdí, že všechny studie posuzující vliv amerického radaru na přírodu a obyvatelstvo jsou značně zkreslené a že analýza vycházela z pochybných údajů.

„Dopis vicepremiera a ministra životního prostředí Martina Bursíka jasně sděluje, že vláda občanům od ledna loňského roku lže, když je ujišťuje, že radar je zdravotně naprosto neškodný a není pro zdraví občanů rizikem,“ reagoval na dopis Jan Neoral.

Souhrnné informace v časopise

Ministerstvo obrany na svých webových stránkách vyvrací spekulace, že by nebyly známé technické parametry radaru. „Těmi disponuje ministerstvo obrany stejně jako ministerstvo zahraničních věcí a další resorty a státní instituce, které jsou zapojeny do vyjednávání s americkou stranou již několik měsíců. Spojené státy tyto parametry s výjimkou několika informací, které podléhají režimu utajení a jsou českým vyjednavačům známy, na žádost české strany uvolnily i k širokému zveřejnění,“ uvádí Jan Pejšek z tiskového odboru ministerstva obrany.

Podle Pejška souhrnné informace k radaru publikovalo ministerstvo v mimořádném čísle resortního časopisu A-report z února letošního roku. „Ministerstvo rovněž zajistilo, aby se toto číslo A-reportu dostalo nejen do rukou vojáků a občanských zaměstnanců resortu, kterým bylo přednostně určeno, ale současně jej poskytlo i civilním institucím – Parlamentu, vládě, ministerstvům, krajským úřadů, obcím v brdském regionu a na žádost jej poskytuje i dalším organizacím a jednotlivcům,“ dodal Pejšek. A-report je veřejnosti dostupný i v elektronické podobě na internetu na www.army.cz, rubrika Dokumenty a Publikace.

Ministerstvo obrany se brání tomu, že by analýza o působení radaru na zdraví, která vznikla v loňském roce, pracovala pouze s hypotetickými údaji. „Zde však došlo k nedorozumění, protože vyjádření ministra Bursíka se zřejmě vztahuje nikoli ke studii hygienických dopadů provozu radaru, ale spíše k předběžnému biologickému posouzení, které zpracovala plzeňská firma GeoVision. Vzhledem k tomu, že dosud není přesně znám rozsah a podoba případných stavebních prací v souvislosti s výstavbou radarové stanice, zaměřuje se toto biologické hodnocení především na zmapování stávajícího stavu lokality z ekologického hlediska,“ upozornil Jan Pejšek. „Zatím je směrodatné, že základna na kótě 718 bude mít rozlohu přibližně 200 hektarů. V případě, že v Brdech bude radar stát, vykácí se kolem 20 hektarů lesa. Celkový počet budov zatím není upřesněn,“ sdělil Deníku Jan Pejšek.

Ministr vyvrací obavy

Martin Bursík také odpověděl skupině přírodovědců, kteří přibližně před dvěma měsíci varovali v otevřeném dopise adresovaném ministru životního prostředí před ničením přírody na kótě 718. Bursík prakticky jejich obavy v dopise vyvrací. „Rizika popsaná v otevřeném dopise jsou přeceněna a s ohledem na nedostatek informací jeho autorů nesprávně vyhodnocena,“ uvádí zpráva ministerstva životního prostředí, která je zveřejněna jako oficiální odpověď Bursíka. Ministr slíbil, že se s přírodovědci sejde a bude s nimi o věci diskutovat. „My nabídku k k diskuzi vítáme a využijeme ji,“ sdělil Deníku zoolog David Fischer, který je spolu s kolegy pod dopisem podepsán.

Přírodovědci se domnívají, že americká základna by mohla kótu 718,8 a její okolí ohrozit. Lokalita pro radar je podle nich jednou z nejcennějších částí Brd, ale i jedno z nejhodnotnějších území minimálně v rámci celých středních Čech. Podle letitých průzkumů žije v okolí kóty 57 zvláště chráněných živočichů a roste nejméně 12 zvláště chráněných druhů cévnatých rostlin.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů