Sobota, 20. dubna 2024

Borůvky – zdravá potravina z našich lesů

Borůvky – zdravá potravina z našich lesů

Aktuální situace na evropském trhu s potravinami není uspokojivá, jejím následkem je zdražování potravin. Lehce si už domyslíme kolik asi zaplatí spotřebitel, když se bude navíc jednat o biopotravinu? Ekologické centrum Most přináší zajímavé informace o zdravé a chutné potravině - borůvkách. Ekocentrum přináší také rady, jaké léčivé účinky může borůvka poskytnout, aniž bychom utráceli další finance za bylinné čaje. Důležitým faktem, jak podpořit zachování této lesní plodiny pro budoucí generace, je její ochrana a dodržování způsobu péče o tento cenný keřík.

 

V suchých a teplých oblastech koncem června, obecně v polovině července začínají v lesích pomalu dozrávat borůvky, zvané odborně Vaccinium myrtillus. Pro řadu obyvatel to znamená opravdové žně. Sběr může probíhat až šest týdnů. Řada obyvatel chce nejenom, co nejvíce tohoto zdravého a chutného ovoce nasbírat, ale ti chtivější chtějí za nasbírané plody získat nemalé finanční obnosy. Na frekventovaných silnicích, před obchody s potravinami, na odpočívadlech automobilů vidíme často stánkové prodejce, kteří chutné plody prodávají. I v Mostě můžeme spatřit stánkové prodejce borůvek, hned v centru města vedle McDonaldu stojí skupinka mladých dívek a nabízí českolipské borůvky, které zde stojí 79 Kč za litr. Jak je to ve skutečnosti s prodejem borůvek? Pokud se lidé rozhodnou pracně nasbírané plody prodávat, musí mít v každém případě souhlas k prodeji ze strany majitele lesa, ve kterém je nasbíral. Povolení přitom může vydat pouze soukromý majitel. U Lesů ČR, jako u státní organizace to není možné. Sběr lesních plodů pro osobní potřebu a bez nároků na zisk je povolen i bez souhlasu majitele lesa. „Tuto problematiku dále upravuje zákon o lesích 289/1995 Sb., kde je uváděno, že každý má právo vstupovat do lesa na vlastní nebezpečí, sbírat plody pro vlastní potřebu, nenarušovat lesní prostředí a dbát pokynů vlastníka, popřípadě nájemce lesa“ zmiňuje Alena  Kolářová z Ekologického centra v Mostě. Pokud už se tedy rozhodneme borůvky prodávat, musíme být schopni nějakým psaným dokladem doložit, jak jsme k plodům přišli (doklad o vlastnictví lesa, souhlas majitele k prodeji plodů). Vlastník má totiž ze zákona právo na ochranu proti tomu, kdo do jeho vlastnického práva zasahuje, a také se může domáhat nápravných opatření při porušení jeho práv. Tuto problematiku práva na soukromý majetek řeší Občanský zákoník České republiky.

 

Co se týká sběru borůvek, je důležité říci, že se musí provádět takovým způsobem, který nepoškozuje rostliny ani lesní ekosystém. Podobná omezení platí také pro maliny nebo ostružiny. Pravdou je, že ruční sběr borůvek je opravdu namáhavý a velice zdlouhavý, a řada sběračů tento fakt obchází pomůckou – tzv. hřebenem na borůvky. Tato nešetrná pomůcka nejen keříky borůvek ničí, někdy je až vytrhává ze samotné půdy a ničí jejich kořenový systém. Obnova takovéhoto keře pak trvá několik let, řádově 5 let a více. Problém je ale takový, že sběr borůvek hřebenem je omezen pouze v chráněných krajinných oblastech a rezervacích, a ochrana „běžného“ lesa a lesního ekosystému je v důsledku toho hůře postižitelná. Nic to ale nemění na způsobu chování v lese, které máme jako návštěvníci dodržovat. Nesmíme poškozovat lesní biotu, narušovat klid v lese. Co naopak můžeme, je sbírat na zemi ležící klest.

 

Je potřebné zmínit jedno nebezpečí, které na nás v lese při sběru borůvek nedočkavě čeká – klíšťata. Ekologické centrum v Mostě uvádí na svých webových stránkách mimo jiné také aktuální informace
o aktivitě klíšťat na území České republiky. Tyto a další informace o problematice klíšťat nalezneme na adrese www.ecmost.cz.

 

Borůvka je dostupná všem, stačí jen vyjít na procházku do určitých míst jehličnatého lesa, kde se vyskytují. Můžeme tak zároveň spojit příjemné s užitečným. Procházkou uklidňujícím lesem, mezi voňavým kapradím a mechem, jistě nikdo nepohrdne, zároveň si odneseme z lesa domů cenný dar a pochutinu. Její cennost je  blahodárném účinku na lidské zdraví. Borůvky jako potraviny jsou totiž mnohem zdravější, výživnější a chutnější než běžné konvenční ovoce, prodávané  supermarketech, které se často pěstuje s přídavkem průmyslových hnojiv a za ošetření pesticidy. Nutriční hodnota bývá vyšší než u klasicky pěstovaného ovoce. Jde převážně o vyšší obsah vitamínů, enzymů, minerálních látek. Nejvýznamnější obsah v borůvkách je zejména vitamín C a karoten, z minerálů je důležitý především obsah železa. Dále obsahují méně vody a více sušiny a přirozených aromatických látek něž zemědělsky vypěstované ovoce, takže mají mnohdy lepší a výraznější chuť. Málokdo si uvědomuje, že tato potravina také léčí. A skutečně, borůvky mají také významnou roli v lidovém léčitelství, umožňují léčení pacientů s onemocněním oběhové soustavy. Listy velice účinně snižují hladinu cukrů v krvi, proto zejména lidé s cukrovkou listy často používají k přípravě lahodného čaje. Kromě toho zlepšují kvalitu vidění za šera. Kam mohou vlastně občané Mostecka na borůvky vyjít? Jsou to určité lokality na Klínech nebo na Moldavě, které jsou pro svůj charakter vrchoviště rozvodného typu vhodné pro růst borůvek. Díky nadmořské výšce těchto míst (kolem 805 m n. m.) můžeme zde borůvky sbírat o něco později, než je tomu v jiných teplejších koutech Čech.

 

Na borůvky bychom měli nahlížet jako na cennou a ohroženou potravinu, chránit její ekosystém, aby její vzácné vlastnosti dále sloužily budoucím generacím, třeba našim dětem a vnoučatům.

 

Autorka článku:

Bc. Alena Kolářová

Dispečerka Ekologického centra Most
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů