Pátek, 19. dubna 2024

Ochránci přírody v povodí Morávky odstraňují křídlatku

Ochránci přírody v povodí Morávky odstraňují křídlatku

Ostrava - Ochránci přírody v těchto dnech využívají příznivého počasí a pokračují v povodí Morávky v likvidaci křídlatky, momentálně pracují ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku. Rostlina, která dorůstá až čtyřmetrové výšky, zabírá pod Beskydami až 350 hektarů plochy. Tento agresivní plevel vytlačuje původní vegetaci a způsobuje erozi půdy. Likvidace křídlatky je největším projektem Moravskoslezského kraje v oblasti ochrany přírody a krajiny. ČTK to dnes řekl manažer projektu Roman Barták.

Projekt pokračuje už druhým rokem a celkové náklady na likvidaci této rostliny budou 28 milionů korun, kraj na něj z evropských fondů získal asi 20 milionů korun. "Unikátnost projektu spočívá například i v tom, že získal podporu v konkurenci asi sedmi set žádostí z celé Evropské unie," uvedl náměstek hejtmana Pavol Lukša.

V průběhu loňského roku bylo ošetřeno asi 173 hektarů z celkové plochy, na které se křídlatka v povodí Morávky vyskytuje. Rostlina se odstraňovala mechanicky, postřikem nebo vpichováním herbicidů. "Při kontrole ošetřených ploch na začátku tohoto roku již bylo možné pozorovat účinek zásahu. Křídlatka se na těchto plochách obnovuje výrazně méně, na některých místech téměř vůbec," uvedl vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství Tomáš Kotyza.

Podle Bartáka se i letos budou místa, na nichž se křídlatka loni odstraňovala, znovu ošetřovat. Pro likvidaci rostliny je potřeba, aby nepršelo a nefoukal vítr. Odstraňuje se až do prvních mrazů, tedy zhruba do poloviny října. Cílem čtyřletého krajského projektu je vyhubení křídlatky v povodí Morávky až na deset procent současného výskytu.

Martina Kubíčková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů