Čtvrtek, 25. dubna 2024

Navigační systémy v autech dělají starosti ochráncům přírody

Navigační systémy v autech dělají starosti ochráncům přírody

Karlovy Vary - Stále častější používání navigačních systémů v autech dělá starosti správcům Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. Navigace obvykle vyhledá nejkratší cestu, a tak se teď motoristi ocitají najednou i na silnicích, které dříve byly téměř nepoužívané. Nárůst v dopravě má mimo jiné špatný vliv na životní prostředí a povrch lesních a polních silniček není na tak vysoký provoz přizpůsoben.

Například stovky aut, které denně jedou z Karlových Varů do Mariánských Lázní, si mohou mezi obcemi Bečov a Mnichov zkrátit cestu o pět kilometrů. Doprava na kratší lesní cestě vzrostla za poslední rok desetinásobně. "Každý ruch má negativní vliv na zvěř a na rostliny, dokud tou cestou jezdili jenom místní, bylo to únosné," rozhořčuje se vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Slavkovský les Jan Schlossar. Do rekonstrukce původní, o pět kilometrů delší, silnice v údolí řeky Teplé Kraj v posledních letech investoval milióny korun. S rozšířením úseku z Bečova do Louky proto nevidí důvod. V chráněné krajinné oblasti také není zvýšení provozu žádoucí.

Správa chráněné krajinné oblasti začala pociťovat problémy se zvýšením dopravy i v jiných úsecích Slavkovského lesa. "Na dalších silnicích, které spadají do chráněné oblasti, si cestu zkracují už i kamiony," dodává Schlossar.

Úplně zakázat dopravu, ale na řadě silnic podle policie nejde. "Komunikace by měla sloužit k tomu účelu, k jakému byla postavena," konstatuje Miroslav Živnůstek z policejního dopravního inspektorátu.

Většina navigací bude tedy řidiče i nadále vést po nejkratších cestách. Silnicí z Louky do Bečova nemohou jezdit auta nad 3,5 tuny. Pro úplný zákaz vjezdu zatím podle Krajského úřadu není důvod.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů