Sobota, 20. dubna 2024

Přežijí primáti brzy jen v zoo?

Přežijí primáti brzy jen v zoo?
Šimpanzi, orangutanové, giboni či lemurové patří k nejpopulárnějším atrakcím zoologických zahrad po celém světě. V přírodě ale hrozí téměř polovině primátů vyhynutí v důsledku lidské činnosti.

Ve své zprávě to uvedli vědci na kongresu Mezinárodní primatologické společnosti, který probíhá tento týden ve Skotsku.

"Máme k dispozici pevné důkazy o tom, že situace je mnohem vážnější, než jsme předpokládali," citovala agentura Reuters předsedu Mezinárodního svazu pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN) Russella Mittermeiera.

Ve zprávě se uvádí, že 48 procent ze 634 světových primátů je ve vážném ohrožení. Nejhorší situace je v Asii. V ohrožení zde žije 71 procent všech primátů. V Africe je jich blízko vyhynutí 37 procent. Počet ohrožených primátů stoupl za posledních pět let o devět procent.

Primáty nejvíc ohrožuje odlesňování, pytláctví a různé nemoci. Gorily například ohrožuje virus ebola. Odlesňování zase kromě ničení přirozeného habitatu primátů podporuje pytláctví. Pytlákům zjednodušuje přístup do odlehlých částí pralesa.

Primáti jsou pro pytláky atraktivní z několika důvodů: jsou aktivní během dne, hluční, zdržují se ve skupinách a svou velikostí představují snadný cíl.

Ne náhodou jsou primáti nejhůře ohroženi v Asii, kde po jejich masu vytváří poptávku požadavky tradiční čínské medicíny.

Mezi "kriticky ohrožené" druhy patří například opice guerézy červené. Některé z jejich druhů nikdo ve volné přírodě nespatřil již 25 let. Podobně je na tom lemur bambusový z Madagaskaru. V divočině jich žije už jen asi 140.

Jedním z mála pozitivních objevů představených na kongresu byl nález více než 125 000 goril nížinných západních. Podle odborníků to znamená zhruba dvojnásobné navýšení dosud odhadované populace těchto chráněných savců, uvedla agentura AP.

Gorily nížinné západní patří mezi ohrožené druhy goril a žijí v odloučení, hluboko v lesích. Jejich pohyb a osídlení bývá zpravidla těžké monitorovat. Nově objevené gorily našli vědci ze Společnosti pro ochranu divoké přírody společně s konžskými kolegy na ploše 47 000 kilometrů čtverečních v severní části Konga.

Nezbývá než doufat, že gorily nížinné, dosud schované před pytláky i vědci hluboko v konžském pralese, nepotká osud jejich bratranců goril horských. Ty byly málem překlasifikovány z "kriticky ohrožených" druhů do "ohrožených". K překlasifikování ale nakonec nedošlo kvůli sérii pytláckých útoků v konžském národním parku Virunga v roce 2007. Kvůli malému počtu goril horských znamená uhynutí pouhých deseti jedinců hrozbu pro celou populaci.

Vědci v Edinburghu nicméně zůstávají optimisty a věří, že přimějí svět, aby chránil vzácné druhy zvířat přísněji než předtím. "Ještě není všem dnům konec. Mezi vědci a v zemích, kde ohrožené druhy žijí, existuje pevná vůle je zachránit," uvedl Mittermeier.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů