Čtvrtek, 18. dubna 2024

V ulicích Poruby padlo třicet zdravých stromů.

V ulicích Poruby padlo třicet zdravých stromů.

OSTRAVA – Dřevorubecké firmy měly během minulého víkendu žně. Přímo v centru památkové zóny v Porubě vykácely tři desítky zdravých stromů, starých až sedmdesát let. Zničeny byly krásné aleje, které už půl století doplňují architekturu a přispívají k tomu, že Poruba nabízí nejpříjemnější bydlení ze všech městských částí Ostravy. Nepomohly protesty obyvatel ani odborné argumenty.  Nesmyslné devastaci stromů ale zdaleka není konec. Brzy se má kácet možná i více než osmdesát dalších zdravých stromů.  „Chceme zbytečné kácení stromů zastavit, dokud je ještě čas. Proto se budeme účastnit dalších správních řízení a zvažujeme další právní kroky,“ komentuje dění v Porubě Helena Váňová z ostravské pobočky Arniky.

„Plán na kácení alejí v centru městské památkové zóny Poruba je neuvěřitelně bezohledný,“ říká Helena Váňová ze sdružení Arnika, které se účastnilo povolovacích řízení, ale úřady jeho připomínky ignorovaly. „Jen co byly vykáceny stromy v půlce Budovatelské ulice, má přijít na řadu i její severní část. Kácení v tomto místě přitom vůbec nebylo součástí původního projektu,“ dodává Váňová.

Kromě Budovatelské ulice hrozí kácení stromů také v dalších místech Poruby. Celá stromořadí lip mají být například vykácena v ulicích Čs. Exilu a Kopeckého. Obyvatelka jednoho z činžovních domů v ulici Kopeckého Jaromíra Augstová si stěžuje, že radnice ignoruje názor obyvatel. „Nedovedu se smířit s tím, že budu místo do zeleně koukat z okna na parkoviště. Bydlím v Porubě již 42 let. Právě stromy dodávají naší městské části příjemnou atmosféru a zlepšují kvalitu bydlení. Radnice sice slibuje parkovací místa, ale zapomíná na lidi,“ posteskla si paní Augstová.

Kácení alejí v Budovatelské ulici povolil letos v dubnu odbor ochrany životního prostředí ostravského magistrátu. Arnika se proti rozhodnutí odvolala ke Krajskému úřadu Moravskoslezského kraje, který ovšem všechny argumenty pro zachování stromů zamítnul.

„Hlavním důvodem k odstranění zeleně je snaha rozšířit nabídku parkování. Jak ale vyplynulo z veřejných jednání se starostou Poruby začátkem roku 2007, kácením stromů se nedostatek parkovacích míst stejně nevyřeší,“ říká Helena Váňová z Arniky. „Podle zákona na ochranu přírody je možné zdravé stromy kácet pouze ze závažných důvodů. Parkování mezi ně rozhodně nepatří,“ doplňuje Váňová. Vydané povolení je tak podle ní protiprávní. Dobrý zdravotní stav stromů potvrzují také odborné posudky zpracované dendroložkou Jarmilou Paciorkovou z firmy EPRO, objednané samotnou radnicí Poruby. V posudcích stojí, že drtivá většina stromů v Budovatelské ulici byla v dobrém stavu. K záchraně krásných alejí nepomohla ani petice podepsaná dvěma a půl tisíci občanů.

Během uplynulého víkendu byly v Budovatelské ulici pokáceny tři desítky zdravých stromů, z toho 14 lip, 13 topolů, turecká líska, bříza a smrk. Akce je součástí dlouhodobého projektu radnice nazývané „estetizace a humanizace zeleně Poruby“, který vede k systematickému odstraňování stromů a keřů z této městské části. V roce 2001 tento projekt odstartoval záměr na vykácení více než 140 stromů na Havlíčkově náměstí. Jen díky odporu občanů jich byla nakonec pokácena jen třetina.  Horší osud potkal stromy ve čtvrtém a pátém porubském obvodu, dřeviny na Nerudově náměstí nebo zeleň  tzv. porubské průmyslové zóny v ulici Nad Porubkou.

Nenahraditelnost vzrostlých stromů v ulicích moderních  metropolí dokládá nová studie vydaná  Evropskou komisí. Ta mimo jiné konstatuje, že kdybychom osadili čtvrtinu volných ploch v našich městech stromy, průměrné koncentrace nebezpečného mikroprachu, ohrožujícího lidské zdraví, by poklesly až o deset procent. Ostrava má nejhorší ovzduší nejen v České republice, ale i v rámci Evropské unie,  jsou zde dlouhodobě překračovány zákonem povolené limity škodlivin. Také proto jsou stromy v ulicích města tak důležité.

Poznámky:

1) Fotografie z kácení v Ostravě – Porubě najdete na webových stránkách Arniky: http://www.arnika.org/fotogalerie.shtml?restrict=category........&res_val=Kácení stromů v Budovatelské ulici v Ostravě - Porubě&exact=1

Galerie:

Budovatelská ulice před kácením: aa.ecn.cz

Budovatelská ulice po kácení: aa.ecn.cz

2) Další tiskové zprávy k této kauze najdete na webových stránkách Arniky: www.cepo.arnika.org

stromy.arnika.org

stromy.arnika.org

3) Odborný dendrologický posudek Jarmily Paciorkové Vám v případě zájmu zašleme e-mailem.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů