Pátek, 29. března 2024

Ekologové v bitvě o chráněnou oblast v Hradci přitvrdili

Ekologové v bitvě o chráněnou oblast v Hradci přitvrdili

Hradec Králové - Větší kalibr nasadili ekologové do bitvy o přírodní památku Na Plachtě.

Zaslali výzvu ministerstvu životního prostředí, aby pomohlo rozšířit chráněnou lokalitu o soukromé pozemky, na kterých chce majitel postavit obytné domy. Pokud úřad nebude reagovat, podají stížnost Evropské komisi.

„Ministerstvo rozhoduje o tom, které lokality budou zařazeny mezi evropsky chráněné památky v souboru Natura 2000.

Požadujeme rozšíření původního návrhu Agentury ochrany přírody a krajiny, protože na pozemcích se nachází desítky vzácných druhů zvířat a rostlin. Jejich ochrana je podle zákona nadřazená soukromým zájmům vlastníků,“ řekl Adam Záruba z organizace Orlice Českého svazu ochránců přírody.

V roce 2004 pozemky nabízelo ministerstvo obrany hradecké radnici, která však neprojevila zájem. Půdu následně koupila soukromá firma a v souladu s územním plánem města plánuje výstavbu obytných domů.

Ekologové viní vedení města z toho, že plán včas nezměnilo, nebo alespoň firmu před nákladnou koupí půdy nevarovalo, přestože o výskytu vzácných živočichů úředníci údajně věděli už několik let.

„Hnutí dvakrát promarnila šanci pozemek získat. Když ministerstvo obrany půdu nabízelo a druhé zaváhání přišlo, když se připravoval územní plán. Nikdo z nich tehdy nevznesl proti bytové výstavbě žádné připomínky. Nyní už řeší situaci pozdě. Podle našeho názoru je soukromé vlastnictví nedotknutelné,“ řekl mluvčí radnice Václav Svoboda.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů